• 21/06/2013

World Food Prize voor Marc Van Montagu

World Food Prize voor het eerst in de geschiedenis naar een Belgische wetenschapper.

Trefwoorden: #Marc Montagu, #Mary-Dell Chilton, #Robert T. Fraley, #World Food Prize

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia, Marc Montagu )

ENGINEERINGNET -- De World Food Prize wordt voor het eerst in de geschiedenis gewonnen door een Belgische plantenwetenschapper met name door, Marc Montagu.

Hij krijgt de wereldbefaamde prijs samen met de Amerkaanse wetenschappers Mary-Dell Chilton en Robert T. Fraley. De aankondiging werd in Washington D.C gedaan door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

De World Food Prize beter bekend als de Wereld Voedselprijs of de Nobelprijs voor voedsel en landbouw bekroont jaarlijks één of meer personen wier werk van uitzonderlijk maatschappelijk belang is voor de kwaliteit, kwantiteit of de beschikbaarheid van voedsel.

The World Food Prize bekroont verwezenlijkingen die uiterst belangrijk zijn voor de samenleving. Ik ben dan ook zeer vereerd om deze prijs te mogen ontvangen. Voor mij benadrukt dit het belang van de GGO-technologie als bijdrage aan duurzame voedselproductie.

Hoewel zeer vereerd, besef ik dat er nog een lange weg is af te leggen alvorens deze technologie helemaal aanvaard zal zijn zodat kleinere, minder gangbare gewassen kunnen geteeld worden of variëteiten die essentieel zijn voor de voedselzekerheid voor kleine boeren in de minder ontwikkelde landen.

Ik hoop dat deze erkenning het pad zal effenen voor Europa om de voordelen van deze technologie te zien en toe te laten. Dat is een essentiële voorwaarde om een wereldwijd gebruik van transgene planten te aanvaarden” dixit Marc Van Montagu, gewezen directeur van het VIB Departement Planten Systeembiologie, UGent.

Marc Van Montagu is momenteel wetenschappelijk adviseur bij VIB en leidt IPBO, het Instituut voor PlantenBiotechnologie voor de Ontwikkelingslanden.

Hij stichtte in 1982 het Plant Genetic Systems Inc. (Belgium), samen op met Jozef Schell. Met Prof. Schell ontdekte hij het mechanisme voor genoverdracht tussen Agrobacterium tumefaciens en planten, wat resulteerde in de ontwikkeling van methodes om agrobacterium zodanig te veranderen dat het efficiënt werd voor genetische technologie.

Marc Van Montagu was ook betrokken bij de stichting van CropDesign, een firma die zich bezighoudt met biotechnologie. Hij maakte deel uit van de raad van bestuur van 1998 tot 2004. Hij is voorzitter van de Europese Federatie voor Biotechnologie (EFB).

Hij ontving, samen met Jozef Schell de Japanprijs in 1998 en zesmaal een eredoctoraat. Hij kreeg in 1990 de titel van baron van koning Boudewijn.

Verder bouwend op de wetenschappelijke ontdekking van de dubbele DNA helix door Watson en Crick in 1953, hebben Van Montagu, Chilton, en Fraley eenieder baanbrekend moleculair onderzoek verricht op hoe een plantenbacterie kan aangepast worden om als een postbode genen binnen te brengen in plantencellen.

Hiermee kunnen op genetisch gewijzigde planten gemaakt worden met bepaalde gunstige eigenschappen.

Hun werk leidde reeds tot de teelt van 170 miljoen hectare gewijzigde gewassen door 17,3 miljoen landbouwers. Meer dan 90 procent van hen zijn kleine arme landbouwers in ontwikkelingslanden.


(LVD)