• 25/06/2013

Draadloos laden elektrische voertuigen haalbaar (+video)

Flanders’ DRIVE onderzoek toont aan dat draadloos laden voor elektrische voertuigen haalbaar, veilig en gebruiksvriendelijk is.

Trefwoorden: #draadloos, #elektrische voertuigen, #Flanders' Drive, #Lieten, #opladen, #Van Velthoven

Lees verder

Techniek

( Foto: Flanders' Drive, vlnr: Renilde Craps, Peter Van Velthoven en Ingrid Lieten )

ENGINEERINGNET.BE -- Flanders’ DRIVE stelt de resultaten voor van een haalbaarheidsonderzoek naar draadloos laden van elektrische voertuigen, met de betrokken Vlaamse partners en Minister van Innovatie Ingrid Lieten.

Het onderzoekscentrum werkte de voorbije 2,5 jaar intensief samen met 9 bedrijven en 2 universiteiten en focuste op stilstaand en rijdend laden voor bussen en op stilstaand laden voor auto’s. Draadloos laden blijkt perfect haalbaar en kan zowel stilstaand als rijdend veilig en efficiënt. En dit mede dankzij in Vlaanderen opgebouwde kennis en technologie!

Renilde Craps, Directeur Flanders’ DRIVE licht toe: "Uit het onderzoek blijkt dat draadloos laden met een inductief systeem bijna even efficiënt kan als laden met een kabel."

"De efficiëntie van de laadsystemen gebruikt in het onderzoek ligt gemiddeld boven 90%, en dit zowel voor stilstaand laden als voor rijdend laden tot 70 km/u. We besteedden veel aandacht aan de veiligheid van de systemen en slaagden erin om het magnetisch veld te beheersen dat ontstaat bij draadloos laden."

"Ik ben dan ook trots op de bijzonder gebruiksvriendelijke en veilige toepassingsmogelijkheden voor het laden van elektrische voertuigen die we vandaag samen met innovatieve Vlaamse bedrijven voorstellen".

Een inductief systeem om elektrische voertuigen draadloos te laden bestaat uit 2 delen. Eén deel bevindt zich onderaan het voertuig.

Het andere deel bevindt zich in het wegdek of in de vloer van een laadplaats. Wanneer beide delen boven elkaar geplaatst zijn wordt het voertuig draadloos geladen.

Voor het onderzoek werden enerzijds systemen voor draadloos laden geïntegreerd in een auto en een bus en anderzijds in een laadplaats bij Flanders’ DRIVE en in het wegdek van een stuk van de N769 in Lommel dat dienst deed als testbaan.

In het onderzoek werd met een systeem gewerkt dat een elektrische auto in 7 uur laadt, geschikt voor thuis of op het werk. En werd er ook een systeem getest dat de auto in een uur laadt.

Het laden van de wagen verloopt volledig automatisch en kan starten zodra de bestuurder zijn wagen geparkeerd heeft op een laadplaats.

Er werd ook een systeem onderzocht dat zowel dient voor stilstaand als rijdend laden van bussen. Beide toepassingen werken even efficiënt, zowel bij een wegdek van beton als van asfalt.

Rijdend laden vergt uiteraard bijzondere aandacht voor de positionering van de bus op de weg.

Minister van Innovatie Ingrid Lieten concludeert: “De nieuwe resultaten om elektrische voertuigen eenvoudig draadloos te laden zijn een schitterende stap vooruit in de verdere inburgering van elektrische voertuigen. Dit is een basis voor verdere toepassingen, bijvoorbeeld in de Vlaamse Proeftuin Elektrische Voertuigen.”


(GL)

Video: