• 26/06/2013

EnergyVille impuls voor Limburgse kenniseconomie

Onlangs presenteerde EnergyVille zijn visie op de toekomst van de energietechnologie in Vlaanderen en Limburg.

Trefwoorden: #duurzaamheid, #energieonderzoek, #energiesysteem, #EnergyVille, #Genk, #Imec, #KULeuven, #VITO

Lees verder

Nieuws

( Foto: EnergyVille )

ENGINEERINGNET.BE -- EnergyVille, gespecialiseerd in geavanceerd duurzame-energieonderzoek en intelligente energiesystemen, wil als Europees erkend studiecentrum van de KU Leuven, VITO en imec het referentiepunt voor hernieuwbare energie worden.

De samenwerking tussen topcentra en industrie in Europa, in het kader van het Europese EIT-KIC InnoEnergy, speelt in dat proces een belangrijke rol.

Vlaams minister voor Innovatie Ingrid Lieten, Burgemeester Dries van Genk, LRM en Smart Grids Flanders benadrukken het belang van een kenniseconomie in Limburg, naast traditionele industrie.

Vlaams Minister voor Innovatie Lieten: ‘Limburg moet durven inzetten op innovatie en kennis. Op die manier zal de provincie in de toekomst verder groeien, en op termijn veel duurzame jobs creëren. Dat is de inzet van het Limburgplan, én daarbuiten. Voor waardevolle projecten zoals die binnen EnergyVille moeten volop hefbomen gezocht worden, ook binnen de mogelijkheden die zich zullen voordoen via de nieuwe Europese steunmaatregelen.’

Burgemeester van Genk, Wim Dries: ‘We verwachten dat een volledig ontwikkeld Thor-park enkele duizenden jobs kan opleveren. De impuls van innovatiecentra zoals EnergyVille en de IncubaThor zijn daarbij essentieel.’

EnergyVille zal zich in een nieuw gebouw op de oude mijnsite van Waterschei vestigen.

In de laboratoria zal plaats zijn voor testen met warmtepompen en -opslag, batterijen, thermische, mechanische en elektrische proeven.

Er komt ook een smartgrid-testomgeving, een garage om elektrische en hybride voertuigen te verbeteren en zelfs 300 m² fotovoltaïsch testveld op het dak. Innovatief is ook dat bedrijven (stukken van) volledig uitgeruste laboratoria zullen kunnen huren.


(GL)

ACHTERGROND
EnergyVille is een samenwerking tussen de onderzoeksinstellingen KU Leuven, VITO en imec, met de steun van de stad Genk, de Vlaamse Regering, LRM, POM Limburg, en de Europese structuurfondsen.