• 01/07/2013

Gelderse daken nu op Zonatlas

Op de interactieve website Zonatlas is te zien op welke Gelderse daken de meeste zon valt en hoe rendabel de installatie van zonnepanelen is.

Trefwoorden: #driedimensionaal beeld, #Zonatlas, #zonne-energie, #zonnepanelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Klimaatverbond )

ENGINEERINGNET.NL -- De Zonatlas is gebaseerd op verschillende data uit diverse bronnen zoals de hoogtegegevens van Rijkswaterstaat, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG), historische weergegevens en luchtfoto's.

Alle Gelderse gemeenten zijn vanaf nu aangesloten op deze interactieve website. De site biedt een compleet driedimensionaal beeld van de stad. Er is onder meer te zien of er al zonnepanelen op een dak liggen en of schoorstenen niet in de weg zullen zitten.

De site is door het Klimaatverbond en het Duitse bedrijf Tetraeder.solar ontwikkeld, in het kader van het programma Energietransitie.

Daken krijgen de kwalificaties mee: zeer geschikt, geschikt of minder geschikt, inclusief het voorspelde aantal kilowatturen per jaar dat zonnepanelen zouden genereren.

Voor elk dak is een plaatje gemaakt dat de hoeveelheid zonnestraling toont op basis van het 3D-model. Ook zijn hierin historische weerdata verwerkt.

Binnen drie klikken zijn mensen bij de terugverdientijd van zonne-energie op hun dak. De Zonatlas toont ook welke buren een geschikt dak hebben voor installatie van zonnepanelen. Gezamenlijk aanschaffen en laten installeren kan immers goedkoper zijn.

De Zonatlas dient ook ter ondersteuning van lokaal klimaat- en energiebeleid: een gemeente kan nu zo in één keer zien wat er aan energiebesparing en CO2-reductie is te winnen door installering van zonnepanelen.

Ook de daken van enkele andere gemeenten zijn te bekijken op de site, zoals Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Groningen. Binnenkort volgt Amsterdam, net als Limburg, delen van Drenthe en Overijssel. Elke gemeente kan tegen een vergoeding, vanaf 6000 euro voor een kleine gemeente, een eigen Zonatlas krijgen.

In Duitsland gebruiken inmiddels 120 gemeenten een vergelijkbaar instrument en volgens Tetraeder.solar is daar de installatie van zonnepanelen met vijftien tot twintig procent toegenomen.


(LH)