• 03/07/2013

Nieuwe vleugel Oostendse Greenbridge toonbeeld van 'green engineering'

Nieuw Greenbridge-gebouw is toonbeeld van energie-efficiëntie. Logisch, want de Oostendse incubator vervult eenvoorbeeldfunctie en staat synoniem voor hightech energie- en milieutechnologie.

Trefwoorden: #cleantech, #energie, #greenbridge, #incubator, #ingenium, #Paul Van Cauwenberge, #Vande Lanotte

Lees verder

research

( Foto: Greenbridge, Marianne Martens )

ENGINEERINGNET.BE – Het was het studie- en ingenieursbureau Ingenium dat destijds het contract binnenhaalde voor het uitwerken van een ‘smart’ energieconcept voor de nieuwe vleugel van Greenbridge.

Greenbridge is de Oostendse 'incubator' die - vooral startende - cleantech-bedrijven begeleidt door hen de juiste samenwerkingspartners, projectpartners, financieringskanalen, coaches en eventuele investeerders aan te bieden.

Met andere woorden: door starters een natuurlijke biotoop van andere ingenieurs, onderzoekers en wetenschappers ter beschikking te stellen die allemaal met hetzelfde bezig zijn: cleantech. En waar bovendien bedrijven, kennisinstellingen en financiële jongens kind aan huis zijn. Zo heeft bijvoorbeeld de universiteit Gent – één van de investeerders – van Greenbridge zijn uitvalsbasis gemaakt om het netwerk rond blue energy (offshore wind, golf en/of getij-energie) en energie-efficiëntie verder uit te bouwen.

Die nieuwe vleugel - met ruim 2650m² bedrijfsruimte - staat er intussen en wordt zaterdag officieel ingehuldigd in aanwezigheid van onder meer aftredend UGent-rector Paul Van Cauwenberge en politicus Johan Vande Lanotte.

Dat alle energie- en milieuaspecten van het nieuwe gebouw tot in de puntjes zijn uitgewerkt, is logisch. Greenbridge vervult namelijk een voorbeeldfunctie als demonstrator van nieuwe cleantech-technologieën. Dat schept uiteraard hoge verwachtingen als ze zelf een nieuw bouwwerk neerpoot.

Zo opteerde het ingenieursbureau bijvoorbeeld niet voor de klassieke vormen van verwarming en koeling, maar koos het voor een kleinschalig 'warmtenet' op hoge en lage temperatuur, waar zowel de verbruikers als de producenten van energie - warmtepompen, energiepalen, vloerverwarming, radiatoren, etc. - op kunnen aanschakelen.

Ook voor de elektrische voorzieningen wordt een gelijkaardig net, of beter een ‘smart grid’, uitgebouwd. Het gebouw wordt bovendien voorzien van natuurlijke ventilatie met recuperatie via de warmtepompen. De toevoer of pulsie van deze ventilatielucht gebeurt in één zone mechanisch en in de andere op natuurlijke wijze. De extractie gebeurt steeds mechanisch.

Naast een energiezuinig verwarmingssysteem beschikt de nieuwe vleugel ook over innovatieve verlichting. De daglicht gestuurde verlichting schakelt automatisch uit indien er voldoende zonlicht aanwezig is. Het zonlicht wordt ook rechtstreeks ingezet via twee lichtkoepels die via roterende spiegels het licht binnenbrengen.

De totale kostprijs van de tweede incubatorvleugel bedraagt 3,8 miljoen euro. Hiervan wordt het merendeel gedragen door Greenbridge en haar aandeelhouders. Dat zijn de Universiteit Gent, POM West-Vlaanderen, Haven Oostende, Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende, Haven Oostende, Hogeschool West-Vlaanderen en ADMB.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De totale projectkost van de Greenbridge demonstrator, die van start ging in 2010 als het EFRO-project ‘The Energy Box’ bedraagt overigens zo’n 1,5 miljoen euro. Hierin zit een investeringsbedrag van 450.000 euro voor demonstratieruimte en het aansluiten en monitoren van de energietechnologieën op het ‘smart’ thermisch en elektrisch net.

CITAAT
Greenbridge-CEO Marianne Martens: "Vooral startende bedrijven die zich willen toeleggen op hun kernactiviteiten en hun slaagkansen wensen te maximaliseren in een herkenbaar - cleantech en/of hightech - kader, zijn bij Greenbridge aan het juiste adres."