• 03/07/2013

Project C-Power windmolenpark op Thorntonbank voltooid

Installatie 54ste windturbine op Thorntonbank markeert voltooiing project: "Een project van vallen en opstaan, pionieren en doorzetten", stelt C-Power CEO Jaak Rutten.

Trefwoorden: #C-Power, #Noordzee, #Thorntonbank, #windenergie, #windmolen

Lees verder

Nieuws

( Foto: C-Power )

ENGINEERINGNET.BE - De constructie van het 325MW offshore windpark van C-Power op de Thorntonbank ging al in 2008 van start met de installatie van zes turbines van 5MW. Die eerste fase was eigenlijk een pilootproject (en dat overigens al sinds 2009 volop elektriciteit produceert).

Het belangrijkste constructiejaar van het hele engineeringproject was 2012: toen werden een tweede zeekabel, een offshore transformatorstation en dertig turbines van 6,15MW geïnstalleerd, de grootste capaciteit ooit ter wereld zo ver op zee.

Vorige zondag, 30 juni 2013, vertrokken de onderdelen van de laatste turbine vanuit de haven van Oostende richting de Thorntonbank.

Vandaag – woensdag 3 juli - werd de installatie van de 54ste turbine voltooid. Het 325MW offshore windpark is bij deze voltooid!', meldt een terecht fier C-Power. Vanaf september zullen alle turbines naar verluidt op volle capaciteit draaien.

Daarmee is een uitdagende engineering- en constructieproject tot een goed einde gebracht. Dat was, zeker bij de aanvang, alles behalve evident. De technische uitdagingen waren groot. Zo wisten de Belgische bedrijven bijvoorbeeld vanaf het begin dat ze voor de constructie stonden van een offshorepark dat, eenmaal operationeel, de grootste capaciteit ooit zo ver op zee zou hebben.

Maar het heeft de betrokken bedrijven – het consortium THV Seawind (joint venture tussen Dredging international en Fabricom), REpower Systems, ABB en de Haven van Oostende - ook geen windeieren gelegd.

De Belgische engineeringkennis en -ervaring inzake offshore windenergie staat vandaag wereldwijd te boek als top-of-the-bill, en geldt als referentie om internationaal gelijkaardige projecten binnen te halen. Ongeacht de return on investment van het project op zich, goed voor een totale investering van 1,3 miljard euro, is dat een indirecte ROI die kan tellen en nauwelijks te becijferen valt.

CEO Jaak Rutten: “Een project om echt fier op te zijn, gerealiseerd met veel enthousiasme en kunde, met vallen en opstaan, pionieren en doorzetten."

"Een pluim op de hoed van onze medewerkers en die van onze partners, die een huzarenstuk afgeleverd hebben zonder noemenswaardige incidenten, op tijd en binnen budget”.


(Bert Belmans)

HET PROJECT
Turbines
Alle onderdelen voor de turbines (redactie: van REpower) werden gestockeerd op de REBO-site (Renewable Energy Base Oostende) in de haven van Oostende. De 2 torendelen, de hub en de gondel werden op pontons binnengevaren. De 61,5 meter lange wieken uit Denemarken werden ’s nachts per 3 via uitzonderlijk vervoer over de autoweg aangevoerd. Alle onderdelen werden, telkens per turbine met een hefvaartuig van DEME naar de Thorntonbank gevaren waar ze door de teams van DEME en REpower werden geïnstalleerd. Een volledige installatiecyclus voor één turbine duurde bij goed weer minder dan 3 dagen.

Transformatorstation op zee
Het 2000 ton zware transformatorplatform, dat gebouwd werd in opdracht van ABB, meet 40 x 27 meter en telt vier verdiepingen. Het werd gemobiliseerd vanuit Schiedam en in 2012 op de Thorntonbank geïnstalleerd. Van hieruit vertrekken twee zeekabels die de geproduceerde elektriciteit op 150.000 volt injecteren op het onshore transportnet van Elia.

Het windmolenpark
Het windpark bevindt zich op 30 km van de Belgische kust ter hoogte van Zeebrugge. De 54 turbines zijn gebouwd op een deel van de Thornton-zandbank met een totale oppervlakte van 20km² en waterdieptes tussen 10m en 25m. De tussenafstand tussen de turbines varieert tussen 500 en 700m.

Operaties en onderhoud
Vanaf vandaag is C-Power niet langer een constructiebedrijf, maar gaat alle aandacht naar op het optimaal uitbaten en onderhouden van het windpark vanuit de C-Power kantoren in de haven van Oostende. Hiervoor heeft het bedrijf lange termijn contracten afgesloten met OWA (Offshore Wind Assistance, een bedrijf van de DEME groep) en REpower, beiden met een vestiging in Oostende, en met ABB uit Zweden.Deze activiteit zal zorgen voor een tewerkstelling van een 100 tal mensen voor de volgende 20 jaar.