• 04/07/2013

Hoe vanzelfsprekend is Maintenance Software?

Volgens de aanbieders is de markt van de maintenance software nog niet verzadigd. Er zijn bedrijven die dit soort tools nog steeds niet gebruiken.

Trefwoorden: #literatuur, #maintenance software, #TD-IT Consult, #technisch dienst

Lees verder

maint_art

( Foto: SPIE )

ENGINEERINGNET -- Dus zo vanzelfsprekend lijkt het gebruik ervan (nog) niet, althans vanuit de markt geredeneerd. Maar hoe vanzelfsprekend is het gebruik van maintenance software als we het bedrijfseconomisch benaderen?

De Technische Dienst is van cruciaal belang geworden in de realisatie van de doelstellingen van een onderneming. Daarover bestaat geen twijfel meer. Tegelijkertijd moet de moderne technische of onderhoudsdienst aan steeds hogere eisen voldoen. Ook dat is een gegeven dat niet (meer) ter discussie staat.

Een en ander heeft er toe geleid dat er een behoorlijk spanningsveld (zie hieronder) is ontstaan, waarbinnen de huidige technisch leidinggevende moet opereren. Bekijk even de figuur met de spanningsvelden: u kunt zich wellicht voorstellen dat enkele van de onderwerpen conflicterende belangen hebben.

De taak van de onderhoudsmanager bestaat er precies in om de juiste keuzes te maken wanneer bepaalde van deze doelstellingen of belangen 'botsen'.

Toch delen alle onderhoudsmanagers hetzelfde doel: het minimaliseren van de onderhoudskosten terwijl de installatie uptime gemaximaliseerd moet worden. Verschillende managers gebruiken al even uiteenlopende benaderingen om dat doel te bereiken. Er staan de moderne onderhoudsmanager daarvoor een hele reeks methoden en technieken ter beschikking om de bedrijfsdoelstellingen te ondersteunen (zie figuur rechts).

Een continu verbeterproces
De ervaring leert dat u als leidinggevende van de Technische Dienst of onderhoudsafdeling bezig moet zijn met een continu verbeterproces, maar dat u wel bij de basis moet beginnen.

Dus, starten met de benedenverdieping van het huis, om vervolgens stapje voor stapje de volgende verdiepingen te bouwen. Opereert u bijvoorbeeld nog in Fase 0 (Reactief onderhoud) dan is het uitgesloten dat u met succes een RCM-analyse afsluit.

Hou er ook rekening mee dat een dergelijk proces meer evolutionair dan revolutionair zal zijn, en dat er veel valkuilen kunnen opduiken in het traject. In dit proces van continu verbeteren kunt u diverse methoden en technieken toepassen al naargelang uw eisen, wensen en voorkeuren.

Opvallend is dat er al in Fase 1 sprake is van maintenance software. Vermits de ontwikkelaars van dit type software nog steeds een potentieel zien om hun systemen te verkopen, rijst de vraag welk type bedrijven nog géén gebruik maakt van maintenance software. In de praktijk blijken nieuwe kopers zich vooral te positioneren als volgt:

Bedrijven die starten met een verbeterprogramma: van Fase 0 naar Fase 1. Dat betekent dat deze firma's nog steeds in de reactieve onderhoudsfase opereren en dus veel tijd besteden aan het oplossen van storingen.

Bedrijven die uiteindelijk toch kiezen voor professionele software omdat bijvoorbeeld het gebruik van de vele Excel-sheets op den duur niet bevredigend meer is én inefficiënt.

Bedrijven die overstappen naar andere maintenance software, om welke redenen dan ook.

Hoe dan ook: de maintenance manager die nog steeds in fase 0 opereert, moet daar wel hele goede redenen voor hebben zie figuur hiernaast.

Bedrijfseconomisch
We leven in een tijd dat alle uitgaven gerechtvaardigd moeten worden door een ROI-calculatie. En dat is nu juist het probleem van vele onderhoudsmanagers: ze kunnen een dergelijk probleem moeilijk in euro's definiëren.

Voor bedrijven in fase 0 zal de ROI-calculatie al snel in het voordeel van de aanschaf van maintenance software uitpakken. Voor alle andere gevallen is de ROI-calculatie complexer. Voor wie een continu verbeterproces wil inleiden om uit de vicieuze cirkel van reactief onderhoud te geraken, is de aanschaf van onderhoudssoftware of een ander geautomatiseerd systeem alvast evident.

Falende implementaties?
Na veel gereken en eindeloze discussies heeft men uiteindelijk besloten maintenance software in huis te halen. Hoe wrang is het om te constateren dat de geweldige plannen van de onderhoudsafdeling uiteindelijk niet datgene opleveren wat men er van verwacht had. De ervaring wijst uit dat het helemaal niet zo verwonderlijk is dat het merendeel van alle implementaties faalt - zeker als alle betrokken aspecten de revue passeren.

Persoonlijk heb ik vooral het gebrek aan kennis bij de opdrachtgevers over alle mogelijke valkuilen als problematisch ervaren. Daarom is het een aanrader voor al wie met onderhoudssoftware bezig is of de aanschaf ervan overweegt: informeer u vooraf grondig!


door Geoffrey Wintraecken, TD-IT-Consult

(e)Boek: 'Het ABC van Maintenance Software'
De auteur van dit artikel is bezig met het schrijven van een boekenreeks: 'Het ABC van Maintenance Software'. Het eerste deel uit de reeks is een algemeen deel dat zeer waardevol is voor alle betrokkenen bij Maintenance Software en ook goed te gebruiken is als naslagwerk.Het is te bestellen via het internet (www.td-it-consult.nl/e-Book-Maintenance-Software-Deel-1-Verkooppagina). Het is leverbaar als e-Boek maar ook als gedrukt exemplaar. Wenst u op de hoogte te worden gehouden van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de ABC-reeks of nieuws van bijvoorbeeld het schrijven van uw eigen Maintenance Software specificatie, maak dan een LinkedIn connectie met Geoffrey Wintraecken. (gcm@wintraecken.eu)