• 04/07/2013

Allergische reactie tijdens narcose opgespoord

De oorzaak van 7 op 10 allergische reacties kan tijdens de narcose worden opgespoord.

Trefwoorden: #BAT-test, #Julie Leysen, #Universiteit van Antwerpen

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE -- Onderzoekster Dr.Julie Leysen van de Universiteit van Antwerpen onderzocht allergische reacties tijdens de narcose.

Jaarlijks krijgen 75 tot 100 mensen die onder volledige narcose gaan een allergische reactie. De oorzaak moet snel gevonden worden want vaak kan een operatie niet uitgesteld worden, denk maar aan kanker- en overbruggingsoperaties.

Dr. Julie Leysen ging op zoek naar betere diagnose-instrumenten en kwam uit bij de BAT-test, een nieuwe bloedtest die de oorzaak van de allergie correct kan vaststellen.Door het systematisch toepassen van deze nieuwe testen kan nu bij 7 tot 8 mensen op de 10 die een allergische reactie doormaakten tijdens een algemene verdoving, een oorzaak aangeduid worden.

Wie een operatie moet ondergaan kan tijdens de narcose een allergische reactie oplopen. De belangrijkste meetinstrumenten ten einde vast te stellen wat de allergie heeft veroorzaakt zijn de de anesthesiefiche, de huidtesten en de specifieke bloedtesten.

Hoewel deze testen belangrijke informatie kunnen leveren bij het stellen van de diagnose van de allergie, heeft geen van hen een absolute voorspellende waarde. Bij 50% van de patiënten waarbij deze technieken gebruikt worden, wordt de oorzaak niet ontdekt. Bij deze patiënten is een tweede operatie gevaarlijk of zelfs onmogelijk.

Zo concludeert men in het onderzoek dat de meest voorkomende oorzaken van allergische reacties zijn; spierontspannende medicatie, latex, antibiotica en het ontsmettingsmiddel chloorhexidine (witte jodium).

Eenmaal oorzakelijk verband van de reactie achterhaald, kan via deze bloedtesten quasi altijd een alternatief geneesmiddel of product voorgesteld worden. Door BAT-test kan men de patiënt alsnog veilig opereren.

“We kunnen concluderen dat de BAT-test een veilige functionele test is met een belangrijke meerwaarde voor de diagnostiek van medicatieallergie, in het bijzonder bij spierverslappers en allergie die optreedt bij opiaat-gerelateerde medicatie dixit Leysen.


(LVD)