• 09/07/2013
  • |     BB

ExxonMobils Van Roost: «Schaliegas brengt milieuvoordelen met zich mee»

Kris Peeters en Mark Rutte bezoeken ExxonMobil-onderzoekscentrum in Houston. Benelux-president Joost Van Roost: "Schaliegas brengt (ook) milieuvoordelen met zich mee".

Trefwoorden: #exxonmobil, #houston, #kris peeters, #olie, #peeters, #rutten, #schaliegas, #texas

Lees verder

Nieuws

( Foto: ExxonMobil/Belga )

ENGINEERINGNET -- Tijdens de allereerste gezamenlijke Nederlands-Vlaamse handelsmissie ooit ontmoetten Vlaams minister-president Kris Peeters en Nederlands premier Mark Rutte de president van ExxonMobil in de Benelux, Joost Van Roost. Dat leverde enkele markante quotes op van de industriële topman die het duidelijk niet eens is met de negatieve en volgens hem onjuiste informatie over schaliegas die vandaag de media overheerst.

Bijvoorbeeld, Van Roost: "De nieuwe energievoorraden (redactie: schaliegas en -olie) in Noord-Amerika brengen ook milieuvoordelen met zich mee. Aardgas verbrandt schoner dan andere grote koolstofintensieve energiebronnen. Dat draagt bij aan onze gezamenlijke CO2-reductiedoelstellingen.”

Van Roost staaft zijn uitspraak met rapporten van de Amerikaanse Energy Information Agency. Daaruit blijkt naar verluidt dat de energiegerelateerde CO2-uitstoot mede dankzij het toegenomen gebruik van aardgas voor elektriciteitsopwekking vorig jaar is gedaald tot het laagste niveau sinds midden jaren ’90.

De Vlaamse en Nederlandse regeringsleiders zijn momenteel op een handelsmissie in Texas, waar ze de Delta-regio – zeg maar de havens van Antwerpen en Rotterdam plus hinterland - willen promoten, een regio die zoals bekend bol staat van de chemische bedrijven. Antwerpen staat zelfs de boek als de grootste cluster van (petro)chemische bedrijven ter wereld, na Houston. ExxonMobil is in beide havens sterk aanwezig.

Van Roost in dat verband: "In de loop van de jaren hebben België en Nederland een stabiel en gunstig investeringsklimaat geboden, waardoor ons concern miljarden in energie en petrochemie heeft kunnen investeren. Vandaag hebben we onze dank uitgesproken voor de steun die wij hiervoor van beide overheden kregen."

Ook de recente transformatie van de energievoorziening in Noord-Amerika vormde een gespreksonderwerp. Dankzij schaliegas en -olie is in de VS de aardgasproductie met 19 procent en de olieproductie met bijna 30 procent gestegen sinds 2008.

"De ruimschootse beschikbaarheid van aardgas zorgt in de VS ook voor een opleving van de maakindustrie”, zegt Van Roost. "De werkgelegenheid, productie en concurrentie stijgen in alle branches, van de agrarische en petrochemische sector tot in de metaalsector. De productie van onconventionele olie en gas heeft alleen al in Texas 576.000 banen opgeleverd en de verwachting is dat het aantal directe en indirecte banen in 2020 oploopt tot ongeveer 1 miljoen.”