• 09/07/2013

Export Vlaamse technologiebedrijven groeit niet meer

In eerste kwartaal van 2013 daalt export van Vlaamse technologiebedrijven met 7%. Agoria: 'Op tien jaar tijd verloor ons land 20 procent van zijn marktaandeel binnen de EU'.

Trefwoorden: #agoria, #de pril, #export, #technologie, #wilson de pril

Lees verder

Nieuws

( Foto: Capgemini )

ENGINEERINGNET.BE -- De Vlaamse technologiebedrijven hebben vorig jaar voor 55 miljard euro aan producten en diensten geëxporteerd. Dat is zowat dertig procent van de totale Vlaamse export, zo blijkt uit cijfers van Agoria.

Vooral de uitvoer naar nieuwe groeilanden zorgde ervoor dat de technologische industrie voor het vierde jaar op rij groei realiseerde.

'Maar die mooie cijfers kunnen echter niet verdoezelen dat onze Vlaamse bedrijven marktaandeel verliezen op hun traditionele exportmarkten en dat de sterkere exportcijfers van vóór de crisis van 2008 niet meer gehaald worden', stelt Agoria in een mededeling.

Ook 2013 wordt volgens de federatie 'een moeilijk jaar'. In het eerste kwartaal daalt de export zelfs met 7%. Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen: “We hebben de keuze om ofwel onze competitiviteit en innovatiekracht te verbeteren en te kiezen voor exportgroei, ofwel niets te doen en zo onze industriële export en dus onze welvaart verder te zien afbrokkelen.”

Het meest verontrustende is het verlies aan marktaandeel van Vlaamse bedrijven in de EU. Op tien jaar tijd verloor ons land 20 procent van zijn marktaandeel binnen de EU. 'Ons land werd duurder om te produceren en prijst zich steeds meer uit de markt', aldus Agoria.

Dat kon de voorbije jaren gelukkig worden opgevangen door betere exportprestaties naar nieuwe groeimarkten met innovatieve, hoogtechnologische producten. Meer dan de helft van de exportgroei van de afgelopen 10 jaar is afkomstig van onze export naar de BRIC-landen.

Maar die groei is niet oneindig en dat lijkt zich ook te bevestigen in de exportcijfers van -7% voor de eerste maanden van 2013.


(Bert Belmans)

CITATEN
De oproep van Vlaams minister-president Kris Peeters voor een competitiviteitspact komt niets te vroeg, stelt de federatie: “Door de hoge ondernemingskost werden we al geconfronteerd met een aantal belangrijke herstructureringen en bedrijfssluitingen. We hopen dan ook dat alle politici beseffen dat dit een scharniermoment is voor onze economie."

EXPORT IN DE CIJFERS
Vorig jaar exporteerde de technologische industrie voor 54,87 miljard euro. Dat is een stuk meer dan tijdens het crisisjaar 2009 (42,9 miljard), maar wel nog altijd een stuk onder het voorlopige recordjaar 2007. Toen exporteerden de technologiebedrijven voor 60,1 miljard euro. De groeicurve slaat in 2013 in negatieve zin om.