• 10/07/2013

Kärcher vs Tennant: 'geactiveerd water' niet beter dan leidingwater (+video)

Gerechtelijk uitspraak in de zaak Kärcher versus Tennant: de reclame-uitspraken van Tennant over 'ec-H2O-technologie' zijn misleidend. Tennant vecht de uitspraak 'waarschijnlijk' aan.

Trefwoorden: #ec-H2O-technologie, #Kärcher, #schoonmaak, #schoonmaakmachine, #Tennant

Lees verder

Nieuws

( Foto: Kärcher )

ENGINEERINGNET -- In een rechtszaak voor het Landgericht Stuttgart in Duitsland, ingeleid door Kärcher, heeft deze laatste zijn gelijk gehaald.

In reclame-uitingen beweert Tennant namelijk dat zijn 'ec-H2O-technologie' het water in zijn schrob- en zuigmachines elektrisch zouden activeren. Daardoor zouden chemische reinigingsmiddelen totaal overbodig zijn.

Maar volgens Kärcher blijkt 'geactiveerd' water niet beter te werken dan leidingwater. De rechtbank bevestigt dat nu in een uitspraak tegen de Duitse dochteronderneming van de Amerikaanse Tennant Company. Deze laatste heeft intussen laten weten de uitspraak 'waarschijnlijk' aan te vechten.

Naar aanleiding van eigen praktijktesten had Kärcher al een expertiserapport laten opstellen door het gerenommeerde wetenschappelijke instituut MicroMol in Karlsruhe. Ook een door de rechter aangestelde expert kwam tot dezelfde conclusie als MicroMol en stelt dat 'de reclame-uitingen van Tennant over 'geactiveerd' water vanuit wetenschappelijk oogpunt niet houdbaar zijn'.

Het Landgericht stelt in de uitspraak dat vervuiling door substanties met minerale oliën erin niet kan worden verwijderd met schrob-/zuigmachines die zijn uitgerust met de ec-H2O-technologie.

Verder stelt de rechtbank in de schriftelijke motivering van het vonnis over het resultaat van de bewijsopname: "[…] dat de reinigende werking van het met de ec-H2O-technologie bereide water niet beter is dan die van zuiver leidingwater en met name niet overeenkomt met de werking van een sterke of krachtige reiniger of allesreiniger."

"Wij zijn er blij mee dat de rechters de wetenschappelijke argumentatie van de gerechtelijke deskundige overgenomen hebben", aldus Markus Asch, vicevoorzitter van de raad van bestuur van de Kärcher-groep. "Geheel in lijn met het streven van consumentenorganisaties heeft de branche zich met deze uitspraak zelf gereguleerd."

Naast Kärcher hebben ook andere concurrenten en organisaties de werking van ec-H2O openbaar aangevochten en daarvoor wetenschappelijke onderzoeken en praktijktests uitgevoerd', meldt Kärcher nog.


(Bert Belmans)

Video:
Voor de goede orde laten we ook de tegenpartij aan het woord:
Kris Killingstad, CEO van de Tennant Company, die in een videoboodschap zijn klanten tracht gerust te stellen.