• 10/07/2013

Atlas Copco honoreert Vlaams ingenieursteam voor ontwikkelingswerk

<Dit is Belgisch> Bert Derom en technisch team in Wilrijk door Atlas Copco gehonoreerd voor ontwikkeling compressortechnologie die helft zuiniger is dan modellen met vast toerental.

Trefwoorden: #Atlas Copco, #compressoren, #compressortechnologie, #gereedschap, #ingenieurs, #tools

Lees verder

research

( Foto: Atlas Copco, Airpower-fabriek in Wilrijk )

ENGINEERINGNET.BE -- Een Vlaams team van Atlas Copco is door het moederbedrijf in Zweden gehonoreerd met de interne Environmental Award 2012. Aan de prijs hangt 5.800 euro vast die kan worden aangewend voor een milieu-initiatief of -project.

De erkenning kwam er voor het (product)ontwikkelingswerk van productmanager Bert Derom en zijn team bij Airpower in Wilrijk. De Vlaamse ingenieurs slaagden er namelijk in een compressortechnologie te ontwikkelen waarmee compressoren kunnen gebouwd worden die de helft energiezuiniger zijn dan de traditionele compressoren met vast toerental.

“Deze compressor betekent een enorme stap voorwaarts op het vlak van innovatie. Zowel onze klanten als het milieu zullen er goed bij varen,” aldus Andrew Walker, voorzitter van de afdeling Compressor Technique Service. "Het is een geweldig voorbeeld van hoe onze investering in R&D zijn vruchten afwerpt", bevestigt ook Stephan Kuhn, President van de hele Compressor Technique business area.

De belangrijkste innovatie van de machine schuilt in de integratie van de oliegekoelde permanentmagneetmotor in het compressorelement, wat leidt tot een kleinere, lichtere, stillere en efficiëntere machine.

Volgens het bedrijf onthaalde de markt de nieuwe compressor met open armen: in de twee weken die volgden op de lancering in april werden er al vijfhonderd van verkocht.


(Bert Belmans)

TECHNISCH
De in Vlaanderen ontwikkelde 'VSD+' technologie van Atlas Copco volgt nauwkeurig de persluchtbehoefte door het motortoerental en daarmee de persluchtlevering automatisch daaraan aan te passen. In combinatie met het nieuwe ontwerp van de motor met inwendige permanente magneet (iPM), waarvan de efficiëntie overeenkomt met IE4, levert dit energiebesparingen van gemiddeld 50% op, terwijl de bedrijfskosten gedurende de levenscyclus van een compressor kunnen worden verlaagd met gemiddeld 37%. Door een nieuwe, efficiëntere ventilatormotor wordt nog meer bespaard op het specifieke energieverbruik, tot 7% van het compressorvermogen. Bovenop deze energiebesparingen bereikt de compressor een tot 12% hogere vrije luchtlevering (FAD).

COMPRESSOR TECHNIQUE
De business area 'Compressor Technique' – een onderdeel van de afdeling Industrial Air van Atlas Copco - levert industriële compressoren, gas- en procescompressoren en expanders, lucht- en gasbehandelingsapparatuur en luchtbeheersystemen. Productontwikkeling en productie vinden voornamelijk plaats in België (Wilrijk bij Antwerpen), Duitsland, de Verenigde Staten, China en India.