• 15/07/2013
  • |     BB

Grootste productie-installatie voor helium ter wereld staat in Qatar

Grootste unit ter wereld voor het zuiveren en vloeibaar maken van helium opgestart. Locatie: Qatar, capaciteit: 38 miljoen kubieke meter per jaar. Gebouwd door: Air Liquide.

Trefwoorden: #Air Liquide, #helium, #productie-installatie, #Qatar, #RAsGas

Lees verder

Nieuws

( Foto: Air Liquide )

ENGINEERINGNET -- Air Liquide meldt dat het een door hen kant-en-klaar gebouwde installatie voor het zuiveren en vloeibaar maken van helium in Qatar in gang heeft gezet. De 'helium liquefactor´ werd gebouwd voor en wordt geëxploiteerd door RasGas (Qatar Petroleum).

Dat is nauwelijks nieuws, ware het niet dat het om de krachtigste installatie in zijn soort te wereld gaat: de productiecapaciteit bedraagt ongeveer 38 miljoen kubieke meter helium per jaar en de installatie is 20 meter lang bij 8 meter hoog.

Voor het zuiveren en bij zeer lage temperatuur (-269°C) vloeibaar maken van het helium wordt gebruik gemaakt van speciale technieken waarop Air Liquide patent heeft. Het bedrijf zal overigens zelf ongeveer de helft van alle geproduceerde helium inkopen.

De nieuwe eenheid staat in Ras Laffan Industrial City. Ze wint helium uit de niet-condenseerbare gassen die vrijkomen bij het vloeibaar maken van aardgas. Hoewel het heliumgehalte slechts 0,05% bedraagt, is de winning ervan naar verluidt toch rendabel gezien de omvang van de North Field reserves.

Dankzij de nieuwe unit mag Qatar zich nu de tweede grootste heliumproducent ter wereld noemen, met 25% van de huidige mondiale productie. 'De ingebruikname van deze unit zal tot meer stabiliteit op de heliummarkt leiden', stelt Air Liquide in een mededeling. 'De mondiale vraag naar helium is de afgelopen tien jaar fors geweest, terwijl helium wereldwijd gezien schaars blijft'.

Hamad Rashid Al Mohannadi, CEO van RasGas: "Dit Helium 2 project, dat in mei 2010 werd gelanceerd, is het tweede dat in Qatar is uitgevoerd. In de verwezenlijking zijn meer dan 5 miljoen manuren gestoken en tot onze grote tevredenheid kunnen wij melden dat zich in die periode geen enkel incident heeft voorgedaan."


ACHTERGROND
Helium speelt een essentiële rol in een groot aantal toepassingen, zoals MRI-scanners, halfgeleiders, glasvezelkabels, ruimte-onderzoek, wetenschappelijk onderzoek, de productie van airbags en professioneel diepzeeduiken.