• 16/07/2013

Nieuwe Strategisch Onderzoekscentrum Maakindustrie komt in Limburg

De kogel is door de kerk: Vlaamse regering beslist Strategisch Onderzoekscentrum voor maakindustrie op te richten. Het centrum krijgt zijn hoofdzetel in Limburg.

Trefwoorden: #agoria, #drive, #fmtc, #Manufacturing, #Mechatronica, #salk, #sirris, #soc maakindustrie, #Strategisch Onderzoekscentrum

Lees verder

research

( Foto: Alfa Laval )

ENGINEERINGNET.BE – Het langverwachte SOC - Strategisch Onderzoekscentrum – voor de maakindustrie komt er (eindelijk). Het voorstel van minister van Innovatie Ingrid Lieten voor de oprichting en budgettering is vandaag door de Vlaamse regering goedgekeurd. Voor 2014 wordt nu meteen 8,4 miljoen euro extra vrijgemaakt, bovenop de 7 miljoen reguliere middelen die reeds waren voorzien.

Zoals verwacht zullen de voornaamste onderdelen van het SOC in Limburg uitgebouwd worden. Na de aangekondigde sluiting van Ford Genk staan initiatieven om het Limburgse economische weefsel te versterken hoog op het actielijstje van de Vlaamse regering – ondanks het feit dat het zwaartepunt van de maakindustrie zich in andere Vlaamse regio's bevindt.

De bedoeling van het luik 'SOC maakindustrie' is in de toekomst alle stakeholders in Vlaanderen – bedrijven, onderzoekscentra en universiteiten - samen te laten werken om onderzoek specifiek voor de maakindustrie te verrichten. Dat gebeurt dus vanuit de Limburgse regio, en daarom wordt de onderzoeksinfrastructuur daar uitgebouwd.

Zo komt er onder meer een coördinatiecel om alle Vlaams onderzoek te begeleiden en worden de onderzoekscluster Mechatronics & Vehicle Technology in Lommel en de Advanced Manufacturing cluster in Diepenbeek (als demonstratieplaats) versterkt.

Voor de research zullen er in totaal drie grote uitvalsbasissen zijn, elk met een eigen specialisatie: Lommel voor innovatie in de voertuigindustrie, Diepenbeek inzake precisie-manufacturing en Leuven voor alles wat met mechatronica en bijvoorbeeld 3D printing te maken heeft.

De lokale onderwijsinstituten, zoals UHasselt, KHLIM, Xios Hogeschool, PHL, enz. krijgen er opleidingen bij die specifiek aan de maakindustrie gerelateerd zijn, en daar bovenop komen er komen innovatiestages voor industrieel ingenieurs.

Doorstroming van de onderzoeksresultaten zal naar verluidt via het Made Different-programma gebeuren, dat 'nauw moet samenwerken met het coördinatiecentrum'. In dat opzet – concreet: om op termijn 500 kleine en grote bedrijven te laten doorgroeien tot echte fabrieken van de toekomst - speelt technologiefederatie Agoria een belangrijke rol. Made Different is binnen de federatie al opgestart en wordt naar verluidt 'de komende maanden verder uitgebreid'.

'Bovendien', zo meldt Agoria in een persmededeling, 'zal het onderzoekscentrum ook de bestaande activiteiten van Flanders’ DRIVE (voertuigindustrie), FMTC (mechatronica) en de manufacturingafdeling van Sirris (collectief technologisch centrum van de Agoriasector) integreren.

"Dat zal de SOC maakindustrie een vliegende start geven”, zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen."Het onderzoekscentrum moet Vlaamse bedrijven in meerdere sectoren ondersteunen met industrieel onderzoek naar productontwikkeling en productietechnologie en -processen.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Het SOC maakt deel uit het SALK-plan, wat staat voor 'Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat'. Dat plan, opgesteld door een expertengroep onder leiding van prof H. Daems, stelt op termijn 10.000 nieuwe Limburgse jobs in het vooruitzicht als compensatie voor het verlies aan jobs als gevolg van de sluiting van Ford Genk.
De oprichting van het SOC maakindustrie is daarbij één van de vele acties: er zijn ook plannen op het vlak van Energyville; Zorginnovatie, bio- en medische technologie; vrijetijdseconomie; logistiek en mobiliteit; bouw; 'creatieve economie', ICT en digitale media; landbouw.