• 18/07/2013

3D-structuren van vloeibaar metaal printen

Wetenschappers van de North Carolina State University ontwikkelen systeem om vloeibaar metaal te printen in 3D.

Trefwoorden: #Dr. Michael Dickey, #gallium, #indium, #North Carolina State University

Lees verder

Nieuws

( Foto: NC State University )

ENGINEERINGNET -- Onderzoekers van de North Carolina State University onder leiding van Dr. Michael Dickey, hebben een 3D-printtechnologie methode ontwikkeld die hen in staat stelt om vrijstaande structuren van vloeibaar metaal te printen.

De druppels ‘inkt’ zijn een legering van gallium (GA, atoomnummer 31) en indium (In, atoomnummer 49). Dit materiaal is vloeibaar bij kamertemperatuur.

Wanneer het in contact komt met de lucht, vormt het aan de buitenkant een dun velletje te vergelijken met het velletje dat op een mok afkoelende warme melk verschijnt. Het laagje is sterk genoeg om de druppel bijeen te houden. Door de druppels te stapelen is een mooi 3D-bouwwerk te maken.

Het is ontzettend moeilijk om vloeibaar metaal te printen aangezien het materiaal van nature uit steeds omhoog wil. De kunst van heel het project is de vloeibare druppels opeen te stapelen zonder dat de druppels één grote druppel vormen. Dit is net de grote uitdaging. Men kan het stapelen vergelijken met het stapelen van appelsienen in een supermarkt.

Het onderzoeksteam van Dr. Michael Dickey onderzoekt momenteel de verdere ontwikkeling van deze techniek. Maar het team onderzoekt ook hoe ze te gebruiken in verschillende elektronicatoepassingen en in combinatie met gevestigde 3D printing technologieën.


(LVD)