• 25/07/2013

Wageningen UR ontwikkelt innovatieve spuitmethode voor fruitteelt

Wageningen UR ontwikkelt techniek waarbij pesticiden alleen op doelobject terecht komen, gecombineerd met aangepaste dosis aan groeistadium van plant. Doel: minder overschrijdingen van waterkwaliteitsnorm.

Trefwoorden: #Ard Nieuwenhuizen, #Bart Heijne, #Canopy Density Spraying, #cds, #clm, #Fruitteler

Lees verder

research

( Foto: Tennet )

ENGINEERINGNET.NL - De nieuwe methode heet Canopy Density Spraying (CDS). In de CDS-spuitmachine zitten sensoren die de individuele planten en de bladmassa analyseren.

Deze sensoren sturen vervolgens spuitdoppen aan die snel open en dicht gaan. Zo is het mogelijk een variabel spuitvolume te geven om afhankelijk van bladmassahoeveelheid, een gelijkmatige bedekking met het bestrijdingsmiddel te realiseren.

De CDS-spuit is ontwikkeld voor het project 'Innovaties in het kwadraat' ten behoeve van de Kaderrichtlijn Water. De coördinatie van dit project ligt bij CLM, een onafhankelijk kennis- en adviesbureau op het gebied van landbouw, voedsel, natuur en milieu.

Ard Nieuwenhuizen en Bart Heijne van Wageningen UR zijn bezig met de doorontwikkeling van de spuit. Dat gebeurt in het Europees gefinancierd project PURE. Zij hopen dat de techniek binnen twee jaar op grotere schaal wordt toegepast.

Eerste stap is nu gebruik van de CDS-spuit in het project 'Fruittelers werken aan schoon water' dat in het najaar van start gaat. Doel hiervan is om in 2015 tot 80% minder overschrijdingen van de waterkwaliteitsnorm te komen ten opzichte van het referentiejaar.

Eén van de deelnemende partijen hierin is Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, in nauwe samenwerking met Utrechtse fruittelers om zo het convenant ‘Schoon water Utrechtse fruitteelt' te concretiseren.


(LH)