• 26/07/2013

Machinebouwer Picanol koopt deel van Tessenderlo Chemie

Machinebouwer neemt belang van 27,6% in kapitaal van Tessenderlo Chemie. Het koopt het volledige aandelenpakket over van SNPE, dat voor 99,9% in handen is van de Franse overheid.

Trefwoorden: #machinebouw, #picanol, #tessenderlo chemie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Tessenderlo Chemie )

ENGINEERINGNET.BE – Het nieuws werd deze morgen bekendgemaakt en is door de Ieperse weefmachinebouwer Picanol via een melding op zijn groepswebsite bevestigd. De betaalde prijs bedraagt 22 euro per aandeel of in totaal 192,4 miljoen euro. Het Franse staatsbedrijf SNPE bezit 27,6% of 8.744.069 aandelen van Tessenderlo Chemie.

Naar eigen zeggen wil machinebouwer Picanol ‘zijn activiteiten meer diversifiëren en geografisch meer spreiden, om zich zo beter te wapenen tegen de cyclische weefmachinebusiness waarin het vandaag actief is’.

Uit de officiële mededeling: ‘De participatie heeft bovendien als doel Tessenderlo Chemie van een stabiel aandeelhouderschap te verzekeren en de ontwikkeling van de ontplooide strategieën van Tessenderlo Chemie op lange termijn te bevorderen. De Picanol Group zorgt met de participatie ook voor een duurzame verankering van een industriële groep in Vlaanderen en België’.

Tessenderlo Chemie is een internationale specialiteitengroep die zich voornamelijk toelegt op voeding, landbouw, water management en de valorisering van bio-reststoffen.

Er werken ongeveer 7.000 mensen voor de groep. Het bedrijf is marktleider voor de meeste van zijn producten, met een geconsolideerde omzet van 2,1 miljard euro in 2012.

De transactie is onderworpen aan wettelijke goedkeuring, met name ten aanzien van de geldende mededingingsregels. Verwacht wordt dat de transactie ten laatste op 8 november 2013 zal worden afgerond. Na de transactie zal SNPE ‘geen aandelen meer aanhouden in Tessenderlo Chemie’.


(Bert Belmans)