• 31/07/2013

Financieel directeur Joe Kaeser volgt Löscher op als CEO van Siemens

Huidig financieel directeur Joe Kaeser volgt Peter Löscher op als ceo van het Siemens-concern. Löscher had het vertrouwen verloren van zowel de vakbonden als de aandeelhouders.

Trefwoorden: #kaeser, #loscher, #löscher, #siemens

Lees verder

Nieuws

( Foto: Siemens, Joe Kaeser links en Peter Löscher rechts )

ENGINEERINGNET – Zoals aangekondigd, ruimt Peter Löscher het pad voor een nieuwe ceo. In de media deden speculaties de ronde dat zijn opvolger uit eigen rangen zou komen. Dat wordt nu bewaarheid: de nieuwe ceo is de huidige Chief Financial Officer, Joe Kaeser (56).

Met de keuze van een financieel specialist als nieuwe ceo wil het engineeringconcern naar eigen zeggen ‘terug meer oog hebben voor winstgevendheid’. Een van de verwijten aan het adres van Löscher was dat hij er niet in slaagde gelijke tred te houden met de winstcijfers van Siemens’ voornaamste concurrenten, zoals General Electric en ABB. Dat ondanks de ingrijpende herstructurering en het verlies van duizenden banen die Löscher voor de volgende jaren in zijn plan had ingeschreven.

Kaeser in dat verband: “Siemens is zeker niet in crisis en evenmin is er een noodzaak aan een grote herstructurering. Maar we zijn te veel met onszelf bezig geweest (sic) en hebben qua winstgevendheid wat terrein verloren op onze concurrenten. Mijn doelstelling is Siemens weer op een vergelijkbaar niveau met hen te brengen.”

Löscher van zijn kant benadrukt in een reactie dat hij Siemens op de goede weg heeft gebracht, en wijt zijn aftreden louter aan een gebrek aan vertrouwen: "En dan moet het belang van het individu wijken voor dat van Siemens als geheel".

De nieuwe ceo treedt officieel aan op 1 augustus 2013. Löscher legt zijn functie vandaag nog neer en verlaat de raad van bestuur ‘met wederzijds instemming’. Hij blijft zijn opvolger begeleiden tot eind september. Het concern benadrukt in een mededeling dat de stemming unaniem was.

De aanstelling van een nieuwe financieel directeur volgt nog. Kaeser van zijn kant heeft tot de herfst om zijn plan voor te stellen.


(Bert Belmans)