• 01/08/2013

Invensys gaat in op overnamebod Schneider Electric

Het Britse Invensys heeft het overnamebod van Schneider Electric aanvaard. Het nieuws is bevestigd door de Franse groep, dat meteen één van de grotere spelers in procesengineering wordt.

Trefwoorden: #invensys, #schneider, #schneider electric

Lees verder

Nieuws

( Foto: Schneider Electric )

ENGINEERINGNET – De Franse groep Schneider Electric haalt zijn slag thuis: gisteren raakte bekend dat de raad van bestuur van het Britse engineeringbedrijf Invensys zijn fiat heeft gegeven voor het overnamebod van omgerekend 3,9 miljard euro (502 pence per Invensys-aandeel of 3,4 miljard pond). Als de beleggers akkoord gaan uiteraard, want Invensys is beursgenoteerd.

Daarmee doet Schneider Electric zijn grootste acquisitie ooit én verwerft het tegelijk het in de ingenieurswereld bijna legendarische procestechnische merk Foxboro.

In een toelichting verwijst het Franse bedrijf naar ‘industriële automatisering als een uiterst aantrekkelijke markt, met stevige groeicijfers maar tegelijk ook een grote en sterk versnipperde klantenbasis, waar ervaring en referenties de doorslag geven’.

Kwaliteiten die volgens Schneider Electric duidelijk in Invensys aanwezig zijn, en bovendien is ‘Invensys via zijn merken Foxboro en Triconex één van de leidinggevende leveranciers van procescontrole- en veiligheidssystemen aan ‘s werelds grootste en meest complexe industriële plants’.

Invensys staat inderdaad te boek als eigenaar van het derde grootste park van uitgeleverde DCS-systemen (Distributed Control Systems) ter wereld. Het palmares van de Britse engineeringgroep oogt indrukwekkend: het heeft 23 van de 25 grootste olie- en gasbedrijven als klant, 48 van de 50 grootste chemieondernemingen, 18 van de top 20 farmaspelers, alle 10 grootste mijnbouwbedrijven en 21 van de top 25 drank- en voedingsproducenten.

Schneider Electric, zelf in hoofdzaak een fabrikant van laagspanningsapparatuur en met zijn kleinere industriële afdeling vooral actief in de automatisering van discrete en hybride processen, haalt dus in één klap één van de grootste spelers in die andere tak van de automatisering binnen: die van de continu- of procesautomatisering, waar de hoofdrol weggelegd is voor industriële engineering.

Dat betekent dat zijn industrietak - als de overname doorgaat - letterlijk alle sectoren automatiseringssystemen kan aanbieden en dat het een globale speler wordt waar concurrenten zoals Siemens of ABB vanaf dan beter rekening mee houden...


(Bert Belmans)