• 20/08/2013

Atlas Copco lijft Britse vacuümspecialist Edwards in

Onder leiding van de Belg Ronnie Leten heeft Atlas Copco een strategische overname gedaan: die van Edward Group, een gerenommeerd fabrikant van vacuümsystemen.

Trefwoorden: #atlas copco, #compressor, #Edwards, #ronnie leten, #vacuum

Lees verder

Nieuws

( Foto: Atlas Copco, Ronnie Leten )

ENGINEERINGNET – Gisteren liet Atlas Copco weten het Britse bedrijf ingelijfd te hebben. De Zweden betalen omgerekend 9,25 dollar per aandeel, en op termijn mogelijk 10,5 dollar mits Edwards bepaalde doelstellingen haalt. De bouwer van vacuümsystemen noteert op de Nasdaq in New York.

Edwards is wereldwijd een gerespecteerd leverancier, ook in onze contreien. De onderneming is goed voor een zakencijfer van zowat 735 miljoen euro (met een EBITDA van 19,1%), stelt 3.200 mensen tewerk en bouwt al meer dan 90 jaar vacuümapparatuur.

De reden voor de overname is niet ver te zoeken. Het opwekken van perslucht sluit vrij nauw aan bij het trekken van vacuüm, zowel qua ontwikkeling, technologie als qua productie en service. Bovendien zijn de gebruikers vaak dezelfde. Ook de Zweden geven aan veel pararellen met hun eigen business te zien.

De Belg Ronnie Leten, CEO van de hele groep: "Edwards is een technisch leider met een goed ontwikkelde bedrijfsstructuur en stevige klantenrelaties in industrieën waar we zelf ook mee vertrouwd zijn. Bovendien kent de vacuümmarkt nog altijd groei."

Vacuümsystemen worden breed toegepast in alle industrietakken, als onderdeel van vele productie- en automatiseringsprocessen. Naar schatting is de wereldwijde markt momenteel goed voor een jaarlijks verkoopcijfer van zowat 6 miljard dollar, stellen de Zweden.

De Britse firma wordt opgenomen in de nieuwe divisie vacuümoplossingen van de Zweden – die zelf valt onder de divisie compressortechniek. Nog een veelzeggend 'detail': Atlas Copco betaalt de overname volledig in cash.

Wat de gevolgen zijn voor de lokale vestigingen in Nederland en België, is niet duidelijk. In België heeft Edwards een eigen verkoopskantoor in Sint-Pieters-Leeuw en een officiële dealer, Benelux Process in Eke, voor eindklanten en universiteiten. In Nederland is Acclon Technologies de officiële verdeler.


(Bert Belmans)