• 21/08/2013

Consumentenvertrouwen op hoogste peil in 15 maanden

De indicator van het consumentenvertrouwen is in augustus verder verstevigd. Dat weet de Nationale Bank van België te melden.

Trefwoorden: #consumentenvertrouwen, #economische groei, #macro-economische vooruitzichten, #Nationale Bank

Lees verder

Nieuws

( Foto: Nationale Bank van België )

ENGINEERINGNET.BE -- Het consumentenvertrouwen, een belangrijke driver voor toekomstige economische groei, is in augustus op zijn hoogste peil in 15 maanden beland. Het bedraagt nu -12.

In maart van dit jaar was dat nog -24. Op zijn dieptepunt, in december 2012 klikte het op -25 af. Bij een score van 0 zijn er evenveel optimisten als pessimisten in ons land.

De Nationale Bank van België in een mededeling: ‘De sterke toename van het consumentenvertrouwen deze maand valt toe te wijzen aan aanzienlijk gunstigere macro-economische vooruitzichten vanwege de Belgische consument’.

‘Zo worden de algemene economische vooruitzichten merkelijk rooskleuriger ingeschat en de vrees voor een stijging van de werkloosheid nam duidelijk af’.

De indicator klimt intussen al 5 maanden op rij, maar bevindt zich nog steeds duidelijk onder zijn langetermijngemiddelde.

In contrast met de positievere vooruitzichten op macro-economisch gebied, zijn de gezinnen op persoonlijk vlak nog altijd eerder pessimistisch.

Voor hun financiële situatie verwachten ze in de toekomst slechts ‘een zeer beperkte verbetering’, en hun spaarpot zien ze er de volgende twaalf maanden ‘beduidend op achteruitgaan’.


(Bert Belmans)