• 22/08/2013

Unilever ontwikkelt milieuvriendelijke douche via crowdsourcing

Doel is om een douche te ontwikkelen die minder water verbruikt en een kleinere CO2-voetafdruk heeft. Prijs voor het winnende idee is 5.000 euro.

Trefwoorden: #CO2-voetafdruk, #crowdsourcing, #douche, #milieuvriendelijk, #Unilever

Lees verder

Nieuws

( Foto: Unilever )

ENGINEERINGNET -- Unilever doet een beroep op consumenten om een milieuvriendelijke douche te ontwikkelen.

Ideeën zijn in te sturen via eYeka, een website gericht op crowdsourcing. Zie: Recycling Shower

Het winnende ontwerp krijgt 5.000 euro, voor de andere vier uitverkorenen is ook nog eens in totaal 5.000 euro beschikbaar.

Het project heeft de titel 'shower of the future' meegekregen. Ideeën moeten voldoen aan de volgende criteria: kosten efficiënt, goedkoop, geschikt voor een modern uitziende badkamer, met een waterverbruik van niet meer dan 10 liter water per keer en een kleine CO2-voetafdruk.

Volgens een studie van Unilever uit 2011 duurt een gemiddelde douchebeurt 8 minuten en wordt daarin 62 liter heet water gebruikt. Zelfs met efficiënte douchekoppen verdwijnt in 4 minuten nog 32 liter water in het doucheputje.

Ook vraagt Unilever om input in de vorm van een video of animatie om mensen te motiveren milieuvriendelijker gewoontes aan te nemen. Ook hiervoor is prijzengeld ter beschikking gesteld.

Zie: Little actions in the home make a big difference

Vorig jaar tekende Unilever met het Wereld Natuurfonds een overeenkomst om campagne te voeren om consumenten te stimuleren het energie- en watergebruik bij het douchen en wassen te verminderen. Dagelijks één minuut korter douchen door alle Nederlanders is te vergelijken met de verlaging van de CO2-uitstoot van bijna 100.000 auto's. In diezelfde minuut besparen alle Nederlanders ook 28 miljard liter water.

Unilever heeft in het kader van hun Sustainable Living Plan het doel om de milieu-impact van hun producten te halveren in 2020. Zo koopt het concern sinds 2012 alleen nog maar verantwoorde palmolie in, via Green Palmcertificaten. De grootste milieuwinst zit in het aanpassen van de dagelijkse gewoonten van consumenten. Meer dan 85% van de milieu-impact van wassen en douchen ligt bij de consumenten.


(LH)