• 27/08/2013

Duitse onderzoekers brengen licht 1 minuut tot stilstand

Het licht werd gevangen in een kristal. Doel is om deze techniek in de toekomst te gebruiken voor het opslaan en uitlezen van data in quantumcomputers.

Trefwoorden: #kristal, #lasterstralen, #licht, #quantumcomputers, #TU Darmstadt

Lees verder

research

( Foto: Universiteit van Darmstadt )

ENGINEERINGNET -- Wetenschappers van de universiteit in Darmstadt brachten het licht tot stilstand in een kristal dat normaal geen licht doorlaat.

Dit kristal bevat een lage concentratie ionen, ofwel elektrisch geladen atomen, van het element praseodymium. Dit element behoort tot de groep zeldzame aardmetalen.

Voor het experiment zijn twee lasterstralen nodig: de eerste lichtstraal brengt de ionen in een quantummechanische superpositie waardoor deze ontvankelijk zijn voor licht in een bepaald aantal frequenties.

Vervolgens wordt de tweede straal aangezet, bestaande uit deze frequenties, die het kristal binnendringt. Volgende stap is het uitzetten van de eerste laser, waardoor het kristal weer volledig ondoorzichtig wordt en het licht zodoende opgesloten zit in het kristal.

Met deze techniek konden de Duitse wetenschappers het licht een minuut lang vasthouden. Doel van het onderzoek is deze techniek mettertijd te gebruiken in quantumcomputers. De twee lichtstraal die het kristal binnendringt is namelijk in staat om informatie over te brengen naar het kristal. In het Duitse experiment lukte het al om een afbeelding, bestaande uit drie 'strepen', op te slaan in het kristal.

Vervolgonderzoek is gericht op het nog langer vasthouden van het licht door ervoor te zorgen dat de ionen zich langer in een quantummechanische superpositie bevinden. Dit kan worden gerealiseerd door gebruik te maken van onder meer magnetische velden om zo verstoringen in het kristal te verminderen.


(LH)