• 30/08/2013

FrieslandCampina klaar voor afschaffing EU-melkquota in 2015

Ledenraad FrieslandCampina stemt in met investering van 245 miljoen euro in uitbreiding Borculo en Leeuwarden. Dat moet de vennootschap klaarstomen voor wegvallende EU-melkquota in 2015.

Trefwoorden: #frieslandcampina, #melk, #melkquota, #voeding

Lees verder

nieuws

( Foto: FrieslandCampina )

ENGINEERINGNET.NL - De plannen van FrieslandCampina om een nieuwe fabriek voor kindervoeding en ingrediënten te bouwen in Borculo, zijn goedgekeurd door de ledenraad, weet het zuivelcoöperatie te melden.

Hetzelfde geldt voor de uitbreiding van de verwerkingscapaciteit voor geëvaporeerde melkproducten in Leeuwarden. Het gaat om investeringen van 135 miljoen euro voor Borculo en 110 miljoen euro voor in Leeuwarden. Het is de bedoeling dat er in Borculo naast de bestaande vestiging een nieuwe fabriek komt met een sproeidroogtoren.

Met de vervanging en uitbreiding van de processingcapaciteit in Leeuwarden speelt FrieslandCampina in op de groeiende vraag naar geëvaporeerde melkproducten in Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Bij de bouw wordt gebruik gemaakt van technische en duurzame innovaties, zoals indampers waarbij de warmte meerdere malen wordt hergebruikt.

De investeringen passen in een groeistrategie die inspeelt op een verwachte toename in de vraag naar producten met toegevoegde waarde, maar moeten de coöperatie vooral klaarstomen voor het wegvallen van de EU-melkquota in 2015. Daardoor zullen de melkveehouders hogere hoeveelheden melk aanleveren.

In de eerste helft van 2013 investeerde FrieslandCampina daarom al 200 miljoen euro en ook in 2012 is 423 miljoen euro in uitbreiding van verwerkingscapaciteit gepompt.


(Bert Belmans)