• 10/09/2013

Japan vanaf half september kernenergievrije natie

Als op 15 september de Ohi-4 reactor offline gaat, zal Japan voor onbepaalde tijd volledig zonder operationele kerncentrales zitten. Tot wanneer, is niet geweten.

Trefwoorden: #energie, #fukushima, #japan, #Japan Nuclear Regulatory Authority, #Kepco, #kernenergie, #NRA, #ohi-3, #ohi-4

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia, Ohi-3 & -4 )

ENGINEERINGNET - Japan heeft alles bij elkaar niet minder dan 50 nucleaire reactoren op zijn grondgebied. Die lagen, in de nasleep van de Fukushima-ramp, tot begin september van dit jaar bijna allemaal stil. 'Bijna allemaal', want twee waren nog operationeel: Ohi-3 en Ohi-4.

Vooraleer het nucleaire netwerk terug op de starten, wil de Japanse nucleaire autoriteit de zekerheid dat dit veilig kan gebeuren. Daarom moeten alle kerncentrales zonder uitzondering eerst een hele reeks veiligheids- en risicoanalyses ondergaan.

Momenteel loopt zo'n analyse voor 12 reactoren in 6 centrales, waaronder Ohi-3 en Ohi-4 (beide 1.175 MWe). Als enige operator had Kansai Electric Power Company (Kepco) na de ramp in Fukushima de toelating gekregen om deze twee kernreactoren weer op te starten, maar enkel tijdelijk, 'tot de volgende geplande shutdown voor het vervangen van de brandstofstaven en onderhoud'. De twee andere Ohi-reactoren - beide goed voor elk 1.180 MWe - lagen al stil voor periodieke inspectie.

Voor Ohi-3 lag de geplande datum vast op 2 september en op 15 september volgt om dezelfde reden Ohi-4. Dat maakt dat Japan vanaf half september 2013 voor een onbepaalde periode als een 'kernenergievrije' natie te boek zal staan.

Helemaal uitzonderlijk is deze situatie niet. Er was al een precedent: half 2012 was dat ook al eens het geval, maar slechts gedurende een beperkte periode van 2 maanden.

Hoelang deze toestand zal aanhouden, hangt volledig af van de autoriteiten, en met name van de NRA, de 'Japan Nuclear Regulatory Authority'. Maar gezien de huidige veiligheidsproblemen op de Fukushima-plant, zullen die onder druk van de internationale gemeenschap eerder geneigd zijn alle inspecties tot in de puntjes te laten uitvoeren.


(Bert Belmans)