• 10/09/2013

Electrabel laat buurtbewoners delen in opbrengst windturbines

Via coöperatieve vennootschap CoGreen wil Electrabel NYMBY-fenoneem - 'Not In My BackYard' - ondervangen door omwonenden te laten participeren in nabije windturbines.

Trefwoorden: #CoGreen, #Electrabel, #Not In My BackYard, #NYMBY-fenoneem, #overlast, #windturbines

Lees verder

Nieuws

( Foto: Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE -- Electrabel laat weten dat de coöperatieve vennootschap CoGreen vanaf nu operationeel is. De juridische modaliteiten zijn rond.

Via de vennootschap kunnen omwonenden als compensatie voor de al dan niet vermeende overlast een graantje meepikken van de opbrengst van de windturbines in hun buurt.

Dat moet de weerstand of het gekende ‘Not In My BackYard’-fenomeen voor een stuk ondervangen. Omwonenden worden alsmaar mondiger, organiseren zich, trekken naar de pers en vragen om juridisch advies, wat voor gevolg heeft dat slechts een beperkt percentage van alle geplande projecten effectief doorgaat.

Electrabel wil pro-actief optreden en had al eind april 2013 de oprichting van de coöperatieve aangekondigd, tijdens de voorstelling van zijn plannen voor het windpark in het Waalse Frasnes-Lez-Anvaing. "Maar de modaliteiten zijn juridisch nog niet rond", stelde woordvoerster Sarah De Bruyn toen. "We hebben nog maar net beslist een coöperatieve op te richten."

Dat is nu dus wel het geval. In concreto kunnen buurtbewoners per persoon 20 aandelen van elk 125 euro kopen. Het dividend dat ze jaarlijks ontvangen, is afhankelijk van de hoeveelheid elektriciteit die de windturbines produceren.

'Er is geen garantie op een minimum dividend maar CoGreen streeft naar een rendement van 5%', laat het bedrijf weten.

De formule is op dit ogenblik voorbehouden aan de buurtbewoners van de vijf meest recent geïnstalleerde parken. Dat zijn die van Lochristi-Zele, Frasnes-Lez-Anvaing, Poperinge, Sint-Gillis-Waas en Zwevegem-Harelbeke.

Tot op welke afstand een gezin geldt als 'buurtbewoner', is niet duidelijk, maar dat zal ongetwijfeld toegelicht worden op de informatievergaderingen die nog deze maand (september 2013) gepland zijn.


(Bert Belmans)