• 07/11/2013

Hoe zou het zijn met… het Blue Gate Antwerp brownfield? (+video)

De ontwikkeling van het 'brownfield' bedrijventerrein Blue Gate Antwerp schiet in een hogere versnelling. Vandaag gaven de stakeholders op een persconferentie een stand van zaken.

Trefwoorden: #bedrijventerrein, #blue gate, #brownfield, #flue gate antwerp, #kris peeters, #logistiek

Lees verder

Nieuws

( Foto: Youtube / BlueGateAntwerp )

ENGINEERINGNET.BE – Het brownfield Blue Gate Antwerp wordt verder ontwikkeld tot een 'eco-effectief en watergebonden' bedrijventerrein, stellen de stakeholders: "Blue Gate Antwerp moet Antwerpen extra ruimte geven om te ondernemen."

'De stad rekent daarom op nieuwe innovatieve bedrijven die de lokale economie een impuls geven. Bovendien past het innovatieve profiel van het project perfect in het Nieuw Industrieel Beleid van het Vlaams Gewest'

Op het terrein in intussen de bouw van een nieuwe kaaimuur gestart. “Voor de logistieke zone investeert Vlaanderen in de grondige renovatie van een kademuur over een lengte van 200 meter,” aldus minister-president Kris Peeters. “Op die manier willen we de Schelde valoriseren en zo veel mogelijk goederen langs de rivier aanleveren.”

Waterwegen & Zeekanaal heeft naar verluidt al een aannemer aangewezen. De kaaimuur zal vanaf 2015 binnenvaartschepen kunnen ontvangen.

Om de zone efficiënt te kunnen ontwikkelen is ook al een akkoord gesloten met Atab, een producent van dak- en waterdichtingsproducten. De buitenopslag van het al op het brownfield gevestigde bedrijf wordt verplaatst. Tegelijkertijd neemt het een optie op een extra stuk grond. Deze optie is meteen de eerste concrete marktrealisatie van Blue Gate Antwerp nv.

Ook belangrijk is naar verluidt de principiële toezegging van Infrabel en de NMBS om circa 7 hectare spoorbundel te verkopen aan Blue Gate Antwerp. De onderhandelingen om dit te concretiseren, zijn lopende.

Op de site zelf is het voorbereidingswerk alvast gestart. De gebouwen van het failliete International Oil werden gesloopt, met subsidies van het Vlaams Gewest. “Het oude Petroleum Zuid is een historisch belangwekkende site,” zegt Rob Van De Velde, schepen ruimtelijke ordening. “Antwerpen was lang de grootste Europese petroleumhaven. Dat willen we niet wegvegen.”

Het APC-gebouw van International Oil werd zo gered van de sloop. Het magazijn met grote erfgoedkundige waarde zal gerenoveerd worden en in de toekomst een nieuwe functie krijgen. Daarnaast worden onder andere de petroleumpier, een deel van de bovengrondse pijpleidingen en een aantal opslagtanks behouden.

Philip Heylen, Antwerps schepen voor Economie en voorzitter Blue Gate Antwerp: “In de investeringsbegroting van stad Antwerpen is een bedrag van 11,5 miljoen euro voorzien."

"Aanvullend is er 4 miljoen euro voorzien voor een participatie in BlueChem, een incubator voor duurzame chemie die op Blue Gate Antwerp gevestigd kan worden.” Voor dit vehikel wordt een business model ontwikkeld in samenwerking met essenscia Vlaanderen en Fisch (Flanders Innovation Hub for Sustainable Chemistry).


(Bert Belmans)