• 12/09/2013

Vlaanderen In Actie: geen sant in eigen land, maar wel in Europa? (+video)

VIA, het actieplan van minister-president Kris Peeters, oogst in eigen regio kritiek, maar wordt door Europa geprezen en onderscheiden als 'Europese Ondernemende Regio van het Jaar'.

Trefwoorden: #CvdR, #European Entrepreneurial Region, #Kris Peeters, #nieuw industrieel beleid, #via

Lees verder

Nieuws

( Foto: YouTube / Committee of the Regions )

ENGINEERINGNET.BE -- Vlaams minister-president Kris Peeters stelde het al herhaaldelijk: in Vlaanderen liggen zijn VIA-plan en zijn Nieuw Industrieel Beleid onder vuur als 'te weinig krachtdadig', maar andere Europese regio's benijden ons om wat de Vlaamse regering weet te verwezenlijken.

Zo stelde hij Vlaanderen kandidaat voor een award van de ' European Entrepreneurial Region', en klaarblijkelijk met succes. De prijs in kwestie bekroont elk jaar de 3 regio's 'met de beste politieke visie en het meest vooruitstrevende actieplan voor ondernemerschap'. De winnaars ontvangen een onderscheiding als 'Europese Ondernemende Regio van het Jaar' en mogen een kwaliteitslabel voeren.

De jury achtte Vlaanderen als regio alvast even ondernemend als Marche in Italië en Noord-Brabant in Nederland. Wallonië kreeg samen met 3 andere regio's een eervolle vermelding.

Het Comité van de Regio's dat het label toekent, de CvdR, is samengesteld uit 344 politieke EU-vertegenwoordigers van regionale en lokale gemeenschappen. De instantie is niet zonder slagkracht: de Unie is verplicht om het comité te raadplegen voor alle zaken die van invloed zijn in lokaal en regionaal bestuur.

Vlaanderen benadrukte in zijn kandidatuur drie thema's als belangrijkste uitdagingen voor de toekomst: innovatie en creativiteit, de zorgzame samenleving en Vlaanderen als dynamische en groene stedelijke regio.

Peeters, die de prijs begin september (2013) in ontvangst nam: “De erkenning als ondernemende regio bevestigt dat Vlaanderen het goed doet op vlak van ondernemerschap, ook in economisch moeilijke tijden. Onze ondernemersgraad ligt bij de allerhoogste in Europa en stijgt nog. De maatschappelijke waardering voor ondernemerschap zit al enkele jaren in de lift.”

Met deze uitspraken zullen veel Vlaamse ondernemers het alvast niet eens zijn…


(Bert Belmans)

Video: