• 16/09/2013

VUB: “twee internationale ingenieursdiploma’s voor de prijs van één”

Vrije Universiteit Brussel sluit akkoorden met Italiaanse en Franse universiteiten om met elkaars bachelordiploma's studenten masterstudies te laten volgen in buitenland.

Trefwoorden: #Ecole Centrale de Marseille, #ingenieur, #master, #opleiding, #Politecnico di Milano, #techniek, #Universiteit van Brussel, #VUB, #wetenschap

Lees verder

opleiding

( Foto: Universiteit Siegen, studenten )

ENGINEERINGNET.BE -- De Faculteit Ingenieurswetenschappen van de VUB heeft bij het begin van het academiejaar twee dubbele diplomeringsakkoorden afgesloten: met de Italiaanse 'Politecnico di Milano' en de Franse 'Ecole Centrale de Marseille'.

De VUB doet dat naar eigen zeggen via zijn lidmaatschap aan het T.I.M.E-netwerk, 'Top Industrial Managers for Europe', waarvan alle drie de universiteiten lid zijn. De Vrije Universiteit Brussel is de enige Vlaamse universiteit die tot het netwerk behoort.

Het principe van dubbele diplomering is eenvoudig: als een student succesvol - met minstens onderscheiding - zijn bachelordiploma in de ingenieurswetenschappen behaalt aan de Vlaamse universiteit of één van de twee andere universiteiten, kan hij of zij een master doen bij de twee andere partnerinstellingen.

Door vervolgens nog veertig studiepunten extra aan de thuisinstelling te behalen, ontvangt hij/zij een tweede diploma.

Studenten die het meemaakten zijn volgens VUB 'laaiend enthousiast': zij zijn houder van twee ingenieursdiploma’s – een binnenlands en een buitenlands –, hebben van andere culturen en mentaliteiten geproefd, en komen terug met een rijk gevuld internationaal adressenboekje.

'Zulke dubbel gediplomeerde ingenieurs worden zeer geprezen in bedrijven voor hun brede beroepsvaardigheden, open geest en interesse voor internationaal en multicultureel functioneren in het bedrijf', aldus VUB in een mededeling.

Dit jaar komt er bijvoorbeeld een student van Ecole Centrale Marseille naar België voor de twee komende jaren in de Master Burgerlijke Bouwkunde, terwijl de VUB zelf en studente uitstuurt naar Politecnico di Milano met oog op behalen van een dubbel diploma van Burgerlijk Ingenieur-Architect.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De faculteit Ingenieurswetenschappen van de VUB spitst haar dubbel diplomabeleid toe op een kleine maar kwalitatief hoogstaande kern van partnerinstellingen, die binnen T.I.M.E. geselecteerd worden op basis van hun betrouwbaarheid in onderwijs, infrastructuur en onthaalcapaciteit.

T.I.M.E. is een internationaal netwerk van meer dan zestig universitaire instellingen in Europa en daarbuiten. Het functioneert als ontmoetingplatform voor de bevordering van internationale uitwisselingen van studenten die leiden tot dubbele masterdiplomering in academische ingenieursstudies.