• 17/09/2013

Exmar en Havenbedrijf Antwerpen gaan LNG-bunkerschip bouwen

Rederij Exmar en het Havenbedrijf Antwerpen gaan samenwerken om een LNG-bunkerschip te ontwikkelen en bouwen om klaar te zijn voor nieuwe emissienormen in 2015.

Trefwoorden: #Bruyninckx, #bunkerschip, #Exmar, #haven antwerpen, #lng, #Saverys

Lees verder

Nieuws

( Foto: Shell, LNG-tanker )

ENGINEERINGNET.BE -- Na een Europese openbare aanbesteding heeft het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen de rederij Exmar aangesteld als zijn strategische partner voor LNG-bunkering in de haven.

De deal heeft alles te maken met de nieuwe en veel strengere emissienormen die vanaf 2015 voor rederijen in voege treden. LNG als scheepsbrandstof kan hier probleemloos aan voldoen, maar de klassieke zware stookolie en diesel niet doordat ze veel meer zwavel, stikstofoxides, CO2 en fijn stof de lucht inblazen. LNG wordt daarom beschouwd als de scheepsbrandstof van de toekomst.

Eddy Bruyninckx, CEO van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen in dat verband: “We willen ervoor zorgen dat schepen die vanaf 2015 onze haven aanlopen LNG als scheepsbrandstof kunnen bunkeren. Door de samenwerking met Exmar zal dat op een veilige en efficiënte manier gebeuren."

Nicolas Saverys, CEO van Exmar: “Onafhankelijke studies tonen aan dat de nieuwe LNG-bunkeringmarkt een wereldwijd potentieel heeft van extra tientallen miljoenen tonnen LNG per jaar tegen 2020."

"Gezien onze expertise in onder meer het transfereren van LNG via flexibele slangen, kunnen wij ons perfect positioneren in deze nieuwe markt."


(Bert Belmans)