• 20/09/2013

Substantie op radioactieve vaten bij Belgoprocess waarschijnlijk betonreactie

Belgoprocess in Dessel ontdekt 'gelachtige substantie' op vaten met nucleair afval in Dessel. Naar alle waarschijnlijkheid een alkali-silica reactie in het beton, aldus Electrabel.

Trefwoorden: #bel v, #doel, #electrabel, #energie, #FANC, #ines, #kerncentrale, #niral, #nucleair, #techniek, #tihange

Lees verder

Nieuws

( Foto: Magnox, vergelijkbare inspectie van vaten met radioactief afval, niet de betreffende vaten in Dessel )

ENGINEERINGNET.BE – Electrabel bevestigt op de hoogte gebracht te zijn door NIRAS dat er uit vijf vaten met laagradioactief geconditioneerd afval op de site van Belgoprocess in Dessel een 'gelachtige' substantie vrijgekomen is. Het afval is afkomstig van de kerncentrale in Doel.

Niras – de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen - is de instantie die instaat voor het beheer van al het radioactieve afval dat in België geproduceerd wordt. Belgoprocess is een filiaal van Niras dat optreedt als nucleaire exploitant van de opslaggebouwen in Dessel en staat in voor het uitvoeren van de periodieke inspecties op die site.

De lekken werden ontdekt tijdens een periodieke inspectie door Belgoprocess zelf, die daarna samen met NIRAS daarna een eerste analyse uitvoerde. 'NIRAS bevestigt dat het fenomeen geen nucleair of radioactief risico inhoudt ', stelt Electrabel.

Verdere inspectie wees uit dat de substantie ook aanwezig was in een aantal andere vaten. Electrabel en Niras hebben nu een actieplan geïnitieerd om de juiste technische oorzaak van het fenomeen te achterhalen.

Het actieplan bestaat uit verschillende testen en analyses: betontesten, chemische en radiologische analyses van de substantie en het verzamelen van technische informatie.

Op basis van de eerste resultaten zou het naar alle waarschijnlijkheid gaan om een alkali-silica reactie, een gekend fenomeen in de bouwkunde. De aanwezigheid van grind in het betonmengsel voor de conditionering van het afval zou hier aan de basis liggen.

Ook Bel V, het ingenieursbureau van nucleaire waakhond FANC, werd officieel op de hoogte gebracht.

Tegen wanneer er definitief uitsluitsel zal zijn en op welk niveau van de INES-schaal het incident noteert, werd niet meegedeeld. Het wordt alvast niet vermeld op de website van FANC, die wettelijk verplicht is alle gebeurtenissen van (het laagste) risiconiveau 1 of hoger, op zijn site te publiceren.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Sinds de oprichting van Niras in 1982 worden, in afwachting van een definitieve berging, bepaalde soorten laagradioactief afval van Doel en Tihange door Electrabel geconditioneerd in een matrix op basis van beton of cement en bewaard in metalen vaten van 400 liter. Dat proces is onderworpen aan een erkenning door Niras. De vaten worden ofwel bewaard in opslaggebouwen op de site van Belgoprocess in Dessel, ofwel op de nucleaire sites tot ze worden opgehaald.

Aan welke controles worden de vaten onderworpen?
Om te beginnen conditioneert Electrabel het radioactieve afval op zijn sites in Doel en Tihange volgens een procédé dat goedgekeurd is door Niras. De behandelingscriteria worden formeel erkend door deze instantie en om de 5 jaar opnieuw ter goedkeuring voorgelegd.

Naast controles door Electrabel op de nucleaire sites zelf, voert NIRAS zelf ook twee types van inspecties uit: een steekproefsgewijze radiologische inspectie (inclusief documentatie) op de nucleaire sites en periode inspecties door zijn filiaal Belgoprocess op vaten die al in Dessel zijn opgeslagen.