• 27/09/2013

Doorstart van groene productie bij Thermphos niet haalbaar

Gebrek aan geld en een technisch plan dat onvoldoende is uitgewerkt maken de doorstart onmogelijk.

Trefwoorden: #doorstart, #groene productie, #Provincie Zeeland, #Thermphos

Lees verder

Nieuws

( Foto: Thermphos )

ENGINEERINGNET.NL -- Minister Kamp van Economische Zaken heeft de Tweede Kamer laten weten dat het niet mogelijk is groene fosfor op de Thermphos-site te Vlissingen te produceren.

In juni ondertekenden de Provincie Zeeland, de Nederlandse Staat, grondeigenaar Zeeland Seaports en het Oostenrijkse bedrijf Phoenix consulting & holding een Letter of Intent over de doorstart van Thermphos.

Na een haalbaarheidsstudie is gebleken dat een doorstart van de Thermphos fabriek niet mogelijk is. Er is een substantieel tekort in de financiering van het plan, ondanks de mogelijkheid van een aanzienlijke bijdrage uit de boedel. Ook is er sprake van een onvoldoende uitgewerkt technisch plan. Daarnaast zijn er geen andere kandidaat-investeerders gevonden.

Dit betekent dat de fosforfabriek ontmanteld moet worden, overeenkomstig de nu van toepassing zijnde vergunningen. Dat komt neer op afvoering van aanwezige afvalstoffen, sanering van de verontreinigde bodem en tenslotte ontmanteling van de verontreinigde installaties.

In verband met het faillissement van Thermphos is dit een verplichting die op de curatoren rust. De Kernfysische Dienst zal toezien op de naleving van de verplichtingen die voortvloeien uit de Kernenergiewet. Waar nodig zal hierbij sprake zijn van afstemming met andere toezichthouders.


(Lydia Heida)