• 30/09/2013

Unilever koopt algenolie van Solazyme

Het contract tussen beide bedrijven betreft de aankoop van tenminste 10.000 ton algenolie, dat begin 2014 geleverd gaat worden.

Trefwoorden: #AkzoNobel, #algenolie, #Brylcreem, #Dove, #milieuorganisaties, #milieuvriendelijk, #Solazyme, #Unilever

Lees verder

Nieuws

( Foto: Unilever, screenshot video Brylcreem )

ENGINEERINGNET -- Unilever verwacht dat de totale levering binnen anderhalf jaar heeft plaatsgevonden. Het Amerikaanse bedrijf Solazyme heeft al kleine hoeveelheden geleverd voor producttesten die in het laatste kwartaal van dit jaar worden verricht. Beide bedrijven werkten al vijf jaar samen voordat het tot deze overeenkomst kwam.

De samenwerking is onderdeel van Unilever's Duurzaam Leven Plan dat in 2010 gelanceerd werd om voor het jaar 2020 de omzet van het bedrijf te verdubbelen terwijl de milieulast moet worden gehalveerd, met gebruik van 100% duurzame agrarische grondstoffen.

Productie van de algenolie vindt plaats in Brazilië, bij de Solazyme Bunge Hernieuwbare Oliën fabriek, een joint venture tussen Solazyme en agri- en voedselbedrijf Bunge. Plan is om de algenolie te gebruiken in verzorgingsproducten zoals Dove en Brylcreem.

Nu al is 36% van alle door Unilever gebruikte agrarische grondstoffen duurzaam, zo maakte het bedrijf begin dit jaar bekend. Hiermee ligt Unilever voor op de eigen doelstellingen.

Het bedrijf maakt onder meer gebruik van 100% duurzame palmolie, hoewel milieuorganisaties ook een hoop kritiek hebben op hoe duurzaam dit soort palmolie is omdat bijvoorbeeld in Indonesië nog steeds veel tropisch oerwoud wordt omgehakt voor zulke palmolieplantages. Ook maakt Unilever voortgang in het gebruik van duurzame suiker, cacao, groenten, thee en zonnebloemolie.

Ook AkzoNobel gaat algenolie van Solazyme afnemen, voor de productie van duurzame verf. Solazyme is wereldwijd één van de meest toonaangevende bedrijven waar het gaat om de productie van duurzame algenolie.


(Lydia Heida)