• 30/09/2013

Schrappen 15.000 banen moet Siemens op winstniveau concurrenten brengen

Nieuwe CEO van Siemens houdt woord. Hij neemt stappen om winstgevendheid op te drijven en schept klaarheid voor personeel: er sneuvelen wereldwijd 15.000 banen.

Trefwoorden: #engineering, #Joe kaeser, #kaeser, #Loscher, #Löscher, #ontslagen, #siemens, #techniek

Lees verder

Nieuws

( Foto: Siemens, Joe Kaeser )

ENGINEERINGNET -- Bij zijn aantreden eind juli deed Joe Kaeser (60), de opvolger van Peter Löscher, als kersverse CEO een belofte: hij zou het bedrijf slagvaardiger maken en de rentabiliteit van de hele groep naar een hoger niveau tillen.

Voormalig CEO Löscher was het vertrouwen van de investeerders en het personeel verloren, omdat zich hij meerdere kwartalen na elkaar 'wegens ongunstige marktomstandigheden' verplicht zag een winstwaarschuwing uit te sturen.

Vooral dat andere wereldspelers in de engineeringmarkt – zoals ABB, General Electric, Mitsubishi en Rockwell – beter bestand bleken tegen de crisis, was de druppel die de emmer deed overlopen. Zowel vakbonden als aandeelhouders keurden de aanstelling van Kaeser als nieuwe CEO met unanimiteit van stemmen goed.

Als voormalig Chief Financial Officer lijkt Kaeser alvast de geknipte persoon om de winstgevendheid van het engineeringconcern op te drijven. Hij kwam bij zijn aantreden meteen met een belofte: "We hebben qua winstgevendheid wat terrein verloren op onze concurrenten. Mijn doelstelling is Siemens weer op een vergelijkbaar niveau met hen te brengen", liet hij toen weten.

Dat de besparingsronde banen zou kosten, was van verwacht. Een deel van de besparingen vloeit naar verluidt nog voort uit het plan dat Kaeser's voorganger Löscher opstelde. Maar tot gisteren was niet bekend hoe de ingrepen zich zouden vertalen naar de tewerkstelling.

'Er is geen nood aan een grote herstructurering', stelde Kaeser bij zijn aanstelling. Uit de officiële persmededeling: "Our company is certainly not in crisis, nor is it in need of major restructuring".

Met 'geen grote herstructurering' bedoelde hij blijkbaar dat er geen naakte ontslagen mee gemoeid zouden zijn. Gisteren (zondag, 29 september 2013) kondigde het concern aan tegen eind 2014 wereldwijd 15.000 of iets meer dan 4% van zijn zowat 370.000 banen te willen schrappen.

Dat verloopt uitsluitend via verschuivingen binnen het personeelsbestand en natuurlijke afvloeiingen. De besparingronde zou bovendien op dit ogenblik al voor de helft gerealiseerd zijn.

In België en Luxemburg werken er zowat 1.800 mensen voor Siemens, in Nederland ruim 3.000. Wat de preciese gevolgen voor de diverse vestigingen in deze drie landen zijn, is nog onduidelijk.


(Bert Belmans)