• 10/10/2013

Air Products sluit megacontract met Bharat Petroleum

Het betreft de bouw van twee waterstoffabrieken en diverse andere installaties in India voor de levering van industriële gassen.

Lees verder

Nieuws

( Foto: Air Products, fabriek in Rotterdam )

ENGINEERINGNET -- De nieuwe fabrieken en installaties komen te staan in de Indiase regio Kochi.

Het streven is om vanaf eind 2015 industriële gassen te leveren leveren aan de raffinaderij van Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL) en de omliggende petrochemische industrie.

Het gaat daarbij om waterstof, syngas (een mengsel van waterstof en koolmonoxide), stikstof en zuurstof.

De raffinaderij wordt op dit moment uitgebreid, waardoor de verwerkingscapaciteit van ruwe olie stijgt tot 15,5 miljoen ton per jaar. Dat zijn ongeveer 310.000 vaten per dag. Kosten bedragen 2,6 miljard dollar.

Als onderdeel van de overeenkomst bouwt Air Products onder meer een luchtscheidingsinstallatie voor de productie van stikstof en zuurstof en twee stoommethaanreformers, die per uur zo’n 16,4 ton waterstof produceren. De waterstof en andere gassen worden gebruikt voor de productie van schone brandstoffen en chemicaliën.

Daarnaast bouwt Air Products op het terrein een cryogene installatie voor de reiniging van syngas en een gasturbine die de energie voor de installaties van Air Products opwekt. De stoom, die in de waterstoffabrieken van Air Products wordt gegenereerd, zijn weer in de productieprocessen van de raffinaderij te gebruiken.

Dit zijn de eerste waterstoffabrieken die Air Products in India neerzet. Het bedrijf is bovendien de eerste externe leverancier die dergelijke grote hoeveelheden industriële gassen in India gaat leveren.

De nieuwe technologie en de productiviteitsverbeteringen zullen de raffinaderij van BPCL helpen bij de productie van schone brandstoffen, die voldoen aan de Euro IV/V specificaties, als mede het maken van petrochemische producten met een hoge toegevoegde waarde.

Air Products werkt met Technip samen voor de engineering, de bouw en het beheer van de installaties. Deze beschikken over de modernste technologie voor de optimalisering van de energie-efficiency en reductie van emissies. Een deel van de werkprocessen en energiestromen wordt geïntegreerd met de raffinaderij, waardoor het energieverbruik verder verlaagd wordt.

Beide bedrijven werken al meer dan 20 jaar samen, waarbij er wereldwijd al meer dan 35 waterstoffabrieken in 11 landen zijn gebouwd.


(Lydia Heida)