• 16/10/2013

Saoedi-Arabië wil tweede grootste schaliegas-producent ter wereld worden

Saudi Aramco wil van Saoedi-Arabië tweede grootste leverancier van schaliegas ter wereld maken, na de Verenigde Staten. De eerste stap is een 1GW-centrale.

Trefwoorden: #aramco, #economie, #energie, #gas, #saudi aramco, #schaliegas

Lees verder

Nieuws

( Foto: Saudi Aramco, productie onconventioneel gas )

ENGINEERINGNET -- Het olieconcern Saudi Aramco maakte deze week op een congres in Zuid-Korea bekend dat het plannen heeft om een elektriciteitscentrale van 1.000MW – ongeveer zo groot als een gemiddelde kerncentrale – te bouwen in het Noorden van Saoedi-Arabië.

Saudi Aramco is een staatbedrijf en staat tevens te boek als de grootste oliemaatschappij ter wereld.

Opmerkelijk is dat het om een plant gaat die met onconventioneel gas – schaliegas – zal gevoed worden. Het nieuws werd bekendgemaakt door CEO Khalid A. Al-Falih in zijn openingsspeech tijdens het World Energy Congress.

De plant zal stroom leveren aan een gigantisch fosfaatmijnproject in dezelfde regio. Het project zou tegen 2017 rond moeten zijn.

Het bedrijf startte twee jaar geleden in de noordelijke regio op verschillende locaties met proefboringen en pilootinstallaties en zet nu de eerste stap naar reële exploitatie.

Bovendien maakte de CEO zich sterk over enkele jaren op een veel grotere schaal onconventioneel en schaliegas aan consumenten te kunnen uitleveren. Volgens experts beschikt Saoedi-Arabië over gigantische voorraden met verschillende kwaliteitsgradaties.

Het gas exporteren heeft als bijkomend effect dat Aramco zijn oliebronnen minder moet uitputten en dus zijn reserves kan sparen.


(Bert Belmans)