• 16/10/2013

Onderzoek: opslagmedium dat de mens kan overleven (+video)

Nederlands onderzoeker Jeroen de Vries van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de UT toont aan dat het mogelijk is om gegevens extreem lang te bewaren.

Trefwoorden: #Arrhenius model, #informatieopslag, #Jeroen de Vries, #MESA+, #nitride, #Universiteit Twente, #wolfraam

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- De sleutel tot succesvolle informatieopslag is ervoor zorgen dat de informatie niet verloren gaat. Wanneer we informatie op willen slaan die langer zal bestaan dan de mensheid zelf, dan gelden er andere eisen dan voor een medium voor dagelijkse informatieopslag.

Harde schijven, cd’s, dvd’s, papier, tape, kleitabletten en steen hebben allemaal een beperkte levensduur. Om de informatie langer te behouden moet er gezocht worden naar alternatieven.

Jeroen de Vries ontwikkelde een optische informatiedrager die informatie voor extreem lange periodes kan opslaan, waarin elke bit wordt weggeschreven door etstechnieken.

Als informatiedrager is gekozen voor een wafer, bestaande uit wolfraam ingekapseld door siliciumnitride. Er is gekozen voor Wolfraam omdat dit extreme temperaturen kan weerstaan.

Een QR-code is in het wolfraam geëtst en wordt beschermd door het nitride. Elke pixel van de grote QR-code bevat een kleinere QR-code met hierin weer verschillende informatie opgeslagen.

Om de stabiliteit van de data te waarborgen is de aanwezigheid van een energie barrière nodig, die de informatie scheidt van de non-informatie. Om te bewijzen dat data nog steeds leesbaar is na miljoenen jaren is een verouderingstest nodig om te kijken of de energie barrières hoog genoeg zijn om dataverlies te voorkomen.

De Vries: “Volgens het Arrhenius model blijkt dat bij een temperatuur van 200°C en bij één uur in de oven het medium voor minstens 1 miljoen jaar moet blijven werken.”

Na de test was er geen zichtbare degradatie van het wolfraam en was de informatie nog goed uit te lezen. Bij hogere temperaturen wordt het gecompliceerd. Een verhitting tot 440°C tast het wolfraam niet aan, maar het wordt al lastiger om de QR-codes te ontcijferen.

De Vries: “Een vervolgonderzoek zou zijn om te onderzoeken of de informatiedrager ook hogere temperaturen kan weerstaan, bijvoorbeeld tijdens een brand in huis. Maar als we een plek kunnen vinden die erg stabiel is, bijvoorbeeld een kernopslagfaciliteit, dan zou de disk zelf en de data die er op staat het dus miljoenen jaren moeten kunnen uithouden.”


(Guy Leysen) (bron en foto: Universiteit Twente)