• 18/10/2013

Watt Drive: heet staal en koele tandwielaandrijvingen

Bij de aanpassing van een rollenrichtapparaat van staalproducent ArcelorMittal werden ook kegel tandwiel overbrengingen van Watt Drive - een onderdeel van de WEG-groep - gebruikt.

Trefwoorden: #aandrijftechnolgie, #ArcelorMittal, #tandwielaandrijvingen, #Watt Drive, #WEG

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE -- De aanpassing gebeurde in het Luxemburgse Belval door het ingenieursbureau TBR Casting Technologies (Inteco). Een mooi voorbeeld van hoe compacte en robuuste aandrijvingen probleemloos kunnen samengaan met hoge prestaties.

In zijn fabriek in het Luxemburgse Belval maakt ArcelorMittal onder meer lichte en middelzware draagbalken, naast damwandstaal. Het gebruikt hiervoor een vlamboogoven en een grote continugiet-installatie.

Via een project wilde de staalreus zijn aanbod van gietformaten uitbreiden door op een 6-strengige gietinstallatie één streng om te schakelen naar een Beam Blank 4 (het BB4-formaat). Daarvoor moest er een nieuw rollenrichtapparaat komen, aangezien het nieuwe formaat zowat 30% groter is.

Voor de ombouw ging ArcelorMittal in zee met de gespecialiseerde engineeringfirma TBR Casting Technologies, het vroegere Technisches Büro Rumpler, dat op zijn beurt aanklopte bij Watt Drive voor de aandrijftechnologie. De keuze viel uiteindelijk op een kegeltandwieloverbrenging, 'K139', die via een holle as op de as van de installatie zelf wordt gemonteerd.

Het bureau voorzag in totaal in vijf van deze modellen: vier voor effectieve montage en een vijfde als reserve.

Compacte en slanke constructie
Omdat de aandrijvingen zijn ontworpen voor een omgevingstemperatuur van max. +100°C, kwam er om te beginnen een aanvullende waterkoeling bij. Via een intern buizensysteem zorgt dit ervoor dat de olietemperatuur daalt.

Bij dergelijke hoge temperaturen moeten motor en aandrijving ook voorzien zijn van speciale afdichtingen: dat werden hittebestendige dichtingringen (Viton) op een gehard loopvlak. Het BB4-formaat is bijna 100 mm breder, waardoor bij gelijke strengafstand de ruimte tussen de strengen heel erg klein wordt.

Maar dankzij de ontzettend compacte en ook slanke constructie van de tandwielaandrijving kon de nieuwe machine toch gewoon naast de vijf bestaande worden geplaatst. Elk van de motoren van de K139-kegeltandwieloverbrenging op de richtrollen levert een aandrijfvermogen van 5 kW, een draaimoment van 17.580 Nm en een rotatiefrequentie van 2,2 toeren/minuut bij 50 Hz. Het drijfwerk werkt met een frequentieregelaar, die dient om de rotatie van de aandrijfmotor te regelen – hoe groter de Beam Blank-formaten, hoe langzamer de streng moet lopen.

Een ingebouwde rem van 100 Nm met manuele vrijgave – eveneens speciaal ontworpen voor de hoge omgevingstemperatuur – moet de startketting bij het binnenkomen vasthouden, omdat bij het begin van het gietproces de uitlaatopening van de gietvorm afgesloten is met een 'dummy bar' en de rem de startketting in een vaste positie houdt.

Dankzij deze manuele vrijgave kan de rem in noodgevallen handmatig worden gelost, waardoor de streng kan bewegen. Voor een groter onderhoudscomfort maakte Watt Drive de olieniveau-indicator nog duidelijker zichtbaar en leesbaarder. Aanvullend beschikken de tandwielaandrijvingen over een speciale expansietank of een olie-expansievat. Door de verticale opstelling heeft het drijfwerk veel olie nodig en deze olie zet uit bij hoge werkingstemperaturen.

De uitgezette olie wordt opgevangen in het vat om te voorkomen dat de druk stijgt, wat dan weer bijdraagt tot een langere levensduur van de dichtingelementen en tot een grotere bedrijfszekerheid.

Voor alle behoeften
De staalindustrie wil hogere prestaties, gecombineerd met robuustheid en warmtebestendigheid. Dit project bewijst alvast dat de Watt Drive-aandrijvingen snel en heel precies kunnen worden aangepast aan extreme omstandigheden. Het partnership met TBR Casting Technologies zou bovendien snel een vervolg kunnen vinden: ArcelorMittal in Belval overweegt nu al de aanpassing van een andere streng.


door Jürgen Ponweiser, Marketing Manager DACH bij WEG Groep

Meer informatie
WEG Benelux
Rue de l'Industrie 30D - B-1400 Nivelles
Tel. +32(0)67 88 84 20 - Fax. +32(0)67 84 17 48
info-be@weg.net - www.weg.net/be