• 22/10/2013

Consortium met Shell haalt gigantische Braziliaanse olieproductiedeal binnen

Consortium van onder meer Shell, Petrobras en Total sleept contract voor 35 jaar lange exploitatie van grootste offshore diepzee-olieveld ter wereld in wacht.

Trefwoorden: #cnooc, #cnpc, #economie, #fpso, #libra, #olieveld, #petrobras, #total, #total

Lees verder

Nieuws

( Foto: Shell, FPSO-schip )

ENGINEERINGNET – Een consortium van Shell, Petrobras, Total en de Chinese bedrijven CNPC en CNOOC, mag 35 jaar het grootste offshore olieveld in de wereld exploiteren. Het Libra-veld ligt zowat 170 km uit de kust van Brazilië.

De omvang wordt geschat op 8 tot 12 miljard vaten olie. Het diepzeeveld zal naar de verwachting zo'n 1,4 miljoen vaten (piek) per dag opleveren.

Shell participeert voor 20% in het consortium, de Braziliaanse staatsmaatschappij Petrobras als operator voor 40%, en Total voor 20%. Opmerkelijk is opnieuw de interesse van de Chinezen, die zich steeds vaker manifesteren als investeerders in de wereldwijde energiemarkt: de bedrijven CNPC en CNOOC zijn elk goed voor 10%.

Shell is momenteel met twee zogenaamde FPSO-schepen (Floating, Production, Storage and Offloading) actief in Braziliaanse wateren.

Libra staat te boek als één van de grootste diepzee olievelden ter wereld. Het ligt 170km uit de Braziliaanse kust en strekt zich uit over zowat 1.550km². Om het te exploiteren, dient er in een waterdiepte van gemiddeld 2km geboord te worden, naar een reservoir dat nogmaals 3,5km onder de zeebodem ligt.

Het definitieve contract wordt naar verwachting in november 2013 ondertekend.


(Bert Belmans)