• 22/10/2013

Britten ongelukkig met bouw ’hun’ nieuwe kerncentrale door Fransen en Chinezen

'Het zijn Franse en Chinese overheden die onze eerste kerncentrale in een generatie gaan bouwen', ventileren de Britse media hun ongenoegen over de plannen voor 'Hinkley Point C'-project.

Trefwoorden: #alstom, #areva, #areva, #bouygues, #buitenland, #cgn, #cnnc, #edf, #energie, #engineering, #Hinkley, #kerncentrale, #kernenergie, #nucleair, #techniek

Lees verder

Nieuws

( Foto: EDF © Laurent Vautrin )

ENGINEERINGNET – Het gisteren bekendgemaakte akkoord van de Britse regering en de Franse energiegigant EDF wordt in het Verenigd Koninkrijk verre van op gejuich onthaald.

'Hinkley Point C' zal de eerste kerncentrale zijn die de Britten in meer dan een generatie bouwen. Na de Fukushima-ramp stuitten de plannen op veel weerstand. Ook nu zijn de meningen niet onverdeeld.

Naast de nucleaire kwestie, ventileren de Britse media hun ongenoegen over het feit dat niet 'zij', maar de Franse en Chinese overheden een kerncentrale op 'hun' bodem bouwen. Niet alleen blijkt de financiering en exploitatie in buitenlandse handen te komen, ook de vier al gekende hoofdcontractors zijn een Frans onderonsje.

De financiering gebeurt namelijk door een consortium met EDF (45 - 50%), de Franse engineeringgroep AREVA (10%), CGN (China General Nuclear Corporation) en CNNC (China National Nuclear Corporation) als kapitaalsinbrengers. Voor tot 15% zijn de kaarten nog niet uitgedeeld, en wordt nog onderhandeld met een aantal partijen. De Chinezen nemen gegarandeerd deel voor 30%, maar dan kan naar verluidt nog oplopen tot 40%.

En dat is veel Britten een doorn in het oog. EDF is namelijk voor 85% in handen van de Franse overheid, en de Chinese maatschappijen zijn zelfs voor 100% staatseigendom. 'Het zijn dus de Franse en Chinese regeringen die hier bij ons een Britse centrale komen bouwen'.

Kleine spelers zijn de Chinese ondernemingen alvast niet. Samen baten ze momenteel wereldwijd 17 kerncentrales uit, en hebben ze er nog eens 27 onder constructie.

De Chinese investeringshonger blijkt trouwens nauwelijks te stillen. In zowat elk megaproject dat met energieopwekking te maken heeft, zijn ze momenteel financieel van de partij. Zo raakte bijvoorbeeld vandaag bekend dat Shell en Total het grootste offshore olieveld ter wereld in Brazilië mogen exploiteren. Samen met de Chinezen weliswaar, want twee staatsmaatschappijen blijken samen voor 20% te participeren (zie leestip onderaan).

'Het partnerschap zal CGN en CNNC in de mogelijkheid stellen ervaring op te doen in het VK', stelt EDF in een mededeling. 'Ze willen, in partnerschap met EDF, op de lange termijn erkenning krijgen als gerespecteerde ontwikkelaars van kernenergie, conform de Britse regelgeving'.

Intussen zijn ook de grootste contractors voor het project - met een geraamde kostprijs van 16,5 miljard euro - bekend: Bouygues (burgerlijke bouwkunde), Costain (maritieme werken), Alstom (turbines) en Areva (instrumentatie, stoomproductie en brandstof). Ook dat komt neer op een Frans onderonsje.

EDF repliceert dat de bouw van de kerncentrale zowat 25.000 banen zal opleveren. En die zullen wél grotendeels Brits zijn.


(Bert Belmans)