• 24/10/2013

Imec gaat met Amerikaanse Johns Hopkins medische wegwerpchips ontwikkelen

Dit is Belgisch. Lab-op-chiptechnologie op basis van meten, analyseren en wegwerpen moet in toekomst goedkoop alternatief vormen voor dure en tijdrovende analyses in klinische laboratoria.

Trefwoorden: #De lab-on-chip, #ict, #imec, #Johns hopkins, #luc van den hove, #medisch, #nano, #onderzoek, #wetenschap

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Het Vlaamse nano-elektronicacentrum imec gaat samenwerken met de wereldvermaarde Johns Hopkins University in Baltimore voor de ontwikkeling van lab-op-chip apparaatjes die in combinatie met een smartphone app, tablet of PC, complexe klinische testen zoals bloedanalyses kunnen uitvoeren.

Beide organisaties willen nieuwe wegwerp-chipsets ontwikkelen voor inbouw in een toestelletje dat in staat is om zeer snel een bloed- of speekselmonster of een urinestaal te analyseren. De resultaten kunnen vervolgens via een smartphone naar de behandelende arts gestuurd worden.

De wegwerpchip moet ervoor zorgen dat complexe diagnostische testen veel goedkoper, sneller en eenvoudiger kunnen worden uitgevoerd.

De lab-on-chips waar imec momenteel aan werkt, hebben als belangrijkste eigenschap dat ze verschillende types biomarkers gelijktijdig kunnen meten.

Bovendien – en ook dit is belangrijk - kunnen ze geproduceerd worden met standaard productieprocessen. Er hoeven dus geen nieuwe, speciale installaties voor ontwikkeld te worden, maar ze kunnen meteen in productie gaan bij de bestaande chipbouwers.

CEO Luc Van den hove van imec ziet alvast een ecosysteem ontstaan, waarbij naast de klassieke medische spelers, ook de bouwers van consumentenelektronica betrokken zijn: "Zo’n ecosysteem zal de verschillende expertises combineren die nodig zijn om de enorme gezondheidszorguitdagingen van onze huidige samenleving aan te kunnen gaan."

De twee organisaties zullen naar eigen zeggen 'ook andere bedrijven in de gezondheidszorg benaderen om mee te werken aan het programma.'

De ontwikkeling van labs-on-a-chip is goed nieuws voor de patiënt en zijn arts (sneller resultaten) en de overheid (goedkoper analyses), maar de keerzijde van de medaille oogt minder fraai: het zet het voortbestaan van de klassieke klinische laboratoria op de helling.

Maar de evolutie naar een meer preventieve en voorspellende gezondheidszorg, aangepast aan de individuele patiënt, is onomkeerbaar. Op de langere termijn zullen de laboratoria zich dus op een of andere manier moeten 'heruitvinden'.

De mening van Prof. Drew Pardoll, professor in Oncologie van Johns Hopkins University, spreekt in dat verband boekdelen: “In vergelijking met hoe vandaag de dag diagnoses gebeuren - door stalen naar het lab te sturen voor analyse - zou dit apparaatje 'de gezondheidszorgequivalent' kunnen worden van de iPhone die de plaats innam van de draaitelefoon


(Bert Belmans)