• 24/10/2013

Volvo borduurt verder op Vlaams onderzoek draadloos laden elektrische auto’s

Volvo Car ontwikkelt draadloos opladen in 2,5 uur voor elektrische auto`s op basis van onderzoek geïnitieerd door Flanders` Drive, het Vlaamse kenniscentrum voor de automotive industrie.

Trefwoorden: #draadloos, #elektrische auto, #flanders drive, #inductief, #inverto, #techniek, #volvo, #volvo car

Lees verder

research

( Foto: Volvo Cars )

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - “Inductief laden heeft geweldige potentie. Draadloze techniek is een gemakkelijke en effectieve manier om energie te over te brengen." Dat stelt Lennart Stegland, Vice President van de Afdeling 'Electric Propulsion Systems' bij Volvo Car.

"Maar er is vooralsnog geen standaard voor inductief laden. We zullen ons onderzoek doorzetten en de uitvoerbaarheid van de technologie evalueren in onze hybride en elektrische projecten.”

Opmerkelijk is dat Volvo voor dit verdere onderzoek en de ontwikkeling van eigen technologie voor draadloos opladen verder borduurt op onderzoek dat oorspronkelijk in gang gezet is door het Vlaamse researchcentrum Flanders' Drive in het Limburgse Lommel.

Onder meer Volvo Car, Bombardier Transportion en carrosseriebouwer Van Hool waren toen partners in een haalbaarheidsstudie die het centrum 2,5 jaar lang, samen met een reeks bedrijven als partner, uitvoerde naar inductief laden van zowel elektrische personenauto's (stilstaand) als bussen (stationair en mobiel).

Directeur Renilde Craps presenteerde in juni 2013 de resultaten: “Uit ons onderzoek blijkt dat draadloos laden met een inductief systeem bijna even efficiënt en veilig kan als met de kabel. De efficiëntie van de laadsystemen gebruikt in het onderzoek ligt gemiddeld boven 90% , en dit zowel voor stilstaand laden als voor rijdend laden tot 70km/u . We besteedden veel aandacht aan de veiligheid en slaagden erin om het magnetisch veld te beheersen dat ontstaat bij draadloos laden."

Volvo Cars stelde destijds een auto ter beschikking voor het project: een Volvo C30 Electric met een elektrisch vermogen van 89 kW (120 pk).“De testen laten zien dat onze C30 Electric thans inductief volledig wordt geladen in ongeveer 2,5 uur. Tegelijk hebben we geparticipeerd in een onderzoek naar langzaam en normaal laden met (het Vlaamse, redactie) Inverto, een andere partner in het onderzoek,” zegt Lennart Stegland.

In een eerste fase ziet Volvo Cars als bouwer van personenauto's uiteraard vooral brood in het stationair opladen van gewone auto's. Stegland: "Om inductief te laden, positioneert de gebruiker de auto simpelweg over het laadstation waardoor het laden automatisch start. We zijn van mening dat dit een belangrijke factor is in de acceptatie van klanten richting elektrisch rijden."

Hopelijk vertalen de financiële inspanningen van de Vlaamse overheid - het Flanders' Drive onderzoek was grotendeels met belastinggeld betaald - zich ook naar investeringen door Volvo Car in Vlaanderen... Het schept indirect alleszins kansen voor de deelnemende bedrijven uit Vlaanderen op de internationale automotive-markt.


(Bert Belmans)

TECHNISCH
Inductief laden maakt gebruik van een elektromagnetisch veld voor het overbrengen van energie tussen twee objecten, in plaats van een kabel. Een inductiespoel creëert een afwisselend elektromagnetisch veld bij een laadstation. Een tweede inductiespoel in het rijdende object pikt stroom van het elektromagnetische veld op en zet het om in elektrische energie welke de batterij oplaadt. Deze technologie komt voor bij elektrische huishoudapparatuur zoals elektrische tandenborstels, maar is nog niet commercieel beschikbaar voor het laden van elektrische auto`s.

PARTNERS
De projectpartners in het Flanders' Drive project waren Bombardier, Energy ICT, Infrax, Inverto, Katholieke Universiteit Leuven, Mobistar, NXP, OCW, Van Hool, Volvo Cars Company en Vrije Universiteit Brussel.