• 24/10/2013

Architecten ontwerpen gerecycled eiland (+video)

Het Rotterdamse architectenbureau WHIM heeft een blauwdruk gemaakt voor een eiland dat gemaakt is van plastic uit de Maas, één van de langste rivieren in Europa.

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot video www.recycledisland.com )

ENGINEERINGNET.NL -- WHIM wil dit concept toepassen in laag liggende landen, zoals Nederland. Deze gebieden zijn in toenemende mate kwetsbaar voor overstroming door klimaatverandering.

Het kan tegelijkertijd een oplossing bieden voor de 'plastic soep' in de zee. Het nu ontworpen eiland zou geschikt moeten zijn voor een locatie in de Maas, die uitmondt bij Rotterdam.

Het ontwerp van WHIM gaat uit van een eiland met daarop één villa. Het geheel moet zelfvoorzienend zijn, met gebruik van duurzame energie. Stukken eiland zijn vruchtbaar te maken door het cultiveren van zeewier en het composteren van groen afval uit de keuken.

De basis van het eiland zal bestaan uit plastic afval dat uit de rivier is gehaald, in combinatie met natuurlijke vezels. Omdat Rotterdam de monding is van de Maas, één van de langste rivieren van Europa, kan op dit punt het meeste plastic uit de rivier worden gevist voordat dit in de zee terecht komt.

Al eerder zijn soortgelijke plannen ontwikkeld, zoals het EUREKA FLOATEC project. Hiervoor werkt het Nederlandse bedrijf Dura Vermeer samen met een Spaanse partner, Acciona Infrastructures. Zij zijn gespecialiseerd in de ontwikkeling van composieten die gebaseerd zijn op nanotechnologie.


(Lydia Heida)

Video: