• 13/11/2013

Bayer Antwerpen mag nieuwe plastics voor smartphone camera’s produceren

Bayer MaterialScience ontwikkelt nieuwe kunststof voor LED-flitsers in smartphone camera's die uitsluitend in Antwerpse plant wordt geproduceerd.

Trefwoorden: #apec, #bayer, #bayer materialscience, #economie, #kunststof, #materialscience, #polycarbonaat, #smarthone

Lees verder

research

( Foto: Bayer, polycarbonaatplant in Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Met smartphone camera’s kun je verrassend goede foto’s maken. Bayer MaterialScience meldt nu een kunststof te hebben ontwikkeld die de kwaliteit van de foto's nog beter maakt. De kunststof is met name bestemd voor de lenzen van de flitsers in de smartphones.

Dat is op zichzelf geen wereldschokkend nieuws, maar speciaal is wel dat de productie van de kunststof in kwestie – het polycarbonaattype 'Apec' – uitsluitend aan de Antwerpse vestiging van de groep is toegewezen. Vanuit Antwerpen wordt de kunststof geëxporteerd naar landen over de hele wereld. Het gaat bovendien - niet onbelangrijk voor de tewerkstelling - om een product voor een zeer toekomstgerichte groeimarkt.

Tot nu is het materiaal vooral in lenzen voor koplampen gebruikt, met als sterke eigenschappen een hoge graad van transparantie, een laag gewicht en een uitstekende bestendigheid tegen hoge temperaturen.

Deze combinatie van eigenschappen maakt het materiaal zeer geschikt voor LED-lenzen (flits). Conventionele lenzen zijn namelijk zachter en raken daardoor makkelijker beschadigd. 'We werken nauw samen met de lensbouwers', aldus het bedrijf, 'en zorgen ervoor dat het nieuwe materiaal exact aan de eisen van de fabrikanten voldoet'.

De kunststof is bovendien naar verluidt meer vormvast dan de conventionele materialen en zorgt in het geval van cameralenzen voor nog duidelijkere foto’s in levensechter kleuren.

Apec is een copolycarbonaat, dat op zijn beurt weer een doorontwikkeling is van het door Bayer in 1953 uitgevonden polycarbonaat.


(Bert Belmans)