• 15/11/2013

Waalse eWON zoekt nabijheid Japanse machinebouwers op

Dit is Belgisch. eWON in Nivelles werkt verder aan internationale groei met opening van filiaal in Japan. Dat moet de brug slaan naar Japanse machine- en PLC-bouwers.

Trefwoorden: #ewon, #ict, #japan, #plc, #software, #techniek, #technisch

Lees verder

Nieuws

( Foto: eWON )

ENGINEERINGNET.BE – Het Waalse eWON, een bouwer van industriële routers en ontwikkelaar van technische software om op een veilige manier PLCs vanop afstand te beheren, meldt een filiaal in Japan geopend te hebben. Het kantoor werd gisteren officieel ingehuldigd door Serge Bassem, CEO en medeoprichter van eWON.

"We betreden zo een markt met een heel specifieke cultuur, die bovendien zeer belangrijk is door het groot aantal machinebouwers dat er is gevestigd", stelt Bassem.

"Japan is een heel belangrijke markt in de wereld van de automatisering. Tal van machinebouwers en systeemintegratoren, onze klanten dus, hebben er assemblagelijnen of zelfs hun hoofdzetel. Via dit filiaal hebben we nu rechtstreekse contacten met hen.”

Anderzijds herbergt Japan ook nogal wat gekende bouwers van PLCs die uitleveren over de hele wereld. Dat zijn typisch fabrikanten waarmee eWON partnerships sluit of al afgesloten heeft om zijn telebeheerfuncties standaard in hun PLCs te laten inbouwen.

Voorbeelden daarvan zijn in Japan Mitsubishi Electric, Omron en Hitachi (en in Europa Siemens, Schneider Electric en Vipa). Een eigen vestiging in Japan zal ongetwijfeld helpen om makkelijker toegang te krijgen tot de ontwikkelingsafdelingen van die PLC-fabrikanten.

Die blijken nogal wat interesse te tonen in de Belgische technologie, vooral om zijn eenvoud en sterke beveiliging tegen malware. "We hebben vrij weinig concurrentie omdat er niet echt oplossingen bestaan die vergelijkbaar zijn met de onze”, claimt Bassem.

“Japanse bedrijven zijn doorgaans niet erg happig om samen te werken met leveranciers die geen filiaal hebben op Japanse bodem. De markt is nogal behoudsgezind. Nog meer dan elders moeten innovaties hier duidelijk hun nut bewezen hebben voor ze aanvaard worden", bevestigt de Franse ingenieur Martin Rolland, die aan het hoofd staat van de Japanse vestiging.

"In de Japanse industrie staan veiligheid en bescherming tegen indringing in het interne bedrijfsnetwerk héél hoog op de agenda."

Het Waalse bedrijf zal in Japan naar verluidt hetzelfde verkoopmodel hanteren als voor het filiaal in de Verenigde Staten. “We wilden niet werken met een exclusieve verdeler voor het hele land. We hebben al enkele interessante contacten en we hopen snel de eerste deals te kunnen afsluiten”, zo besluit Bassem. De teugels zelf strak in handen houden dus, want het gaat om partnerships rond kennis, niet om 'over the counter'-verkoop.


(Bert Belmans)

FOTO
De twee stichters van eWON: Serge Bassem en Pierre Crokaert.