• 18/11/2013

Investeringen: Siemens wil inspelen op ’economische dynamiek Waals Gewest’

Siemens wil zich sterker profileren in Wallonië en opent nieuwe vestiging in Mont-Saint-Guibert. 'Wij hebben uitstekende technologie voor het Waals gewest', aldus CEO André Bouffioux.

Trefwoorden: #abm, #Axisparc, #bouffioux, #ewon, #investering, #kuka, #lms, #Mont-Saint-Guibert, #nivelles, #plc, #samtech, #siemens, #techniek

Lees verder

Nieuws

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.BE -- "Wij hebben bij Siemens baanbrekende technologische oplossingen die een concreet antwoord kunnen bieden op de behoeften van het Waalse Gewest op het vlak van infrastructuur, mobiliteit en de ontwikkeling van nieuwe, veelbelovende sectoren", stelde André Bouffioux, CEO van Siemens België-Luxemburg, tijdens de inhuldiging van de nieuwe vestiging.

De Duitse groep mikt duidelijk meer en meer op het Franstalige landsgedeelte voor zijn investeringspolitiek. Zo opende het onlangs nog een nieuw assemblagecentrum voor motorreductoren bij ABM in Fleurus, en komt het nu, amper enkele weken later, met het nieuws ook een nieuwe eigen vestiging in te huldigen in Mont-Saint-Guibert nabij Louvain-la-Neuve.

"We willen een actievere rol gaan spelen in de economische dynamiek van het Waalse Gewest', schuift het bedrijf in een mededeling als verklaring naar voor.

In eerste instantie zullen er zo’n veertig medewerkers – hoofdzakelijk met specialisatie op het vlak van industrie en infrastructuur, service en verkoop – aan de slag gaan.

Tijdens de inhuldiging werd ook duidelijk dat Siemens op de Waalse markt het ingenieursbedrijf Samtech sterker wil uitspelen. De aandelen van dat Luikse bedrijf zaten eind vorig jaar vervat in de overname van het Vlaamse LMS (Leuven Measurement Systems) van Urbain Vandeurzen. Samtech ontwikkelt, net als LMS, hightech simulatie- en meetsystemen.

Opmerkelijk: zowel Samtech als LMS zijn van oorsprong universitaire spinoffs, de eerste van de vrije universiteit van Luik en de tweede van die van Leuven. De Luikse software is naar verluidt 'sterk verspreid in de luchtvaart-, automobiel- en energiesector en in de productie-industrie', niet in het minst dank zij de steun van het Waalse Gewest waarvan de onderneming sinds zijn oprichting mocht genieten.

De Duitse Siemens-groep nam LMS destijds over in het vooruitzicht van zijn Digital Factory-strategie, zijn eigen kijk op wat courant als 'Industry 4.0' bekend staat.

Onder die noemer bereiden veel leveranciers momenteel een traject voor om in de toekomst het beheer van productiestromen en -capaciteit in volledig digitale banen te leiden.

In dezelfde visie ging Siemens vorige maand trouwens ook al een 'global' samenwerking aan met robotbouwer Kuka, om samen robot- annex CNC-sturingen te ontwikkelen én verkopen.

En ook eWON, nog een Waals bedrijf uit Nivelles, is sinds enige tijd partner in het Siemens-netwerk. Die firma ontwikkelt dan weer software om PLCs vanop afstand op een veilige manier te monitoren en aan te spreken.


(Bert Belmans)

CITAAT
André Bouffioux, CEO van Siemens België-Luxemburg: "We zijn reeds jarenlang actief in Wallonië, waar we met tal van partners en klanten bevoorrechte relaties hebben opgebouwd. Deze nieuwe kantoren vormen het begin van een nieuw verhaal. We willen dit centrum ontwikkelen overeenkomstig de nieuwe projecten die we in Wallonië zullen realiseren”.