• 21/11/2013

Theo Hoen vervangen als ceo bij Marel

De Nederlandse baas van het IJslandse bedrijf Marel is per direct vervangen door de IJslander Arni Oddur Thordarson.

Trefwoorden: #Arni Oddur Thordarson, #Marel, #Theo Hoen, #vlees- en visverwerkende industrie

Lees verder

personalia

( Foto: Marel )

ENGINEERINGNET.NL -- Hoen was sinds 2009 topman bij Marel, dat machines produceert voor de (kippen)vlees- en visverwerkende industrie.

Marel heeft de Nederlander bedankt voor bewezen diensten maar geen reden gegeven voor zijn vertrek als topman bij het bedrijf.

Voorheen was Hoen algemeen directeur van Stork Food Systems, eerder onderdeel van het Nederlandse Stork, dat in 2008 opging in het IJslandse Marel. Indertijd legde Marel 415 miljoen euro neer voor Stork Food Systems, nadat het eerst was opgekocht door de Britse investeringsmaatschappij Candover.

Marel kampt echter met tegenvallende resultaten, wat misschien de oorzaak van de breuk kan zijn. De omzet van het bedrijf ligt rond de 670 miljoen euro, maar daalde in het derde kwartaal met 7,9%. Ook kwam de operationele winstmarge van 7,2% een heel stuk lager uit dan de verwachte 10 tot 12%. Daarbij groeit de orderportefeuille minder hard dan verwacht.

Het bedrijf heeft wereldwijd zo'n 4000 werknemers, waarvan er enkele honderden in IJsland werken. Er werken in Nederland ruim 1100 mensen bij Marel, bij de vestigingen in Boxmeer en Oss.

De opvolger van Hoen, Arni Oddur Thordarson, is grootaandeelhouder van Marel en al 8 jaar lang voorzitter van de raad van commissarissen. Een andere Nederlander, Theo Bruinsma, is inmiddels ook opgestapt als lid van de raad van commissarissen. De Nederlandse invloed in de top van het bedrijf is nu beperkt tot Erik Kaman, die nog cfo bij Marel is.


(Lydia Heida)