• 25/11/2013

Slimme sensor voor tegengaan voedselverspilling

NXP Semiconductors en Wageningen UR hebben met 14 partners een chip ontwikkeld voor het monitoren van de houdbaarheid van voedsel.

Trefwoorden: #Catrene, #nano-elektronica, #NXP Semiconductors, #Pasteur Sensor Tag, #Wageningen UR

Lees verder

Nieuws

( Foto: Youtube, screenshot video Food Valley NL )

ENGINEERINGNET -- De jaarlijkse verliezen aan voedsel in de logistieke keten bedragen alleen al 25 miljard euro, terwijl bijvoorbeeld daar bovenop elk Nederlands huishouden nog eens voor zo'n 300 euro aan eten weggooit. Brood, fruit en sla behoren tot de meest bederfelijke producten.

NXP Semiconductors en de Nederlandse Wageningen UR starten daarom met 14 partners een project om een oplossing te vinden voor het tegengaan van voedselverspilling. Zij hebben een sensor ontwikkeld die de temperatuur, luchtvochtigheid, pH en relevante gassen registreert die uit voedsel vrijkomen.

Dat maakt deze sensor uniek, omdat sensoren voorheen alleen de temperatuur en vochtigheid konden meten van het voedsel. Deze sensor zit in een handige tag die op eenvoudige wijze te bevestigen is aan bijvoorbeeld kratten, dozen of pallets waar eten in zit.

Wageningen UR Food & Biobased Research ontwikkelde daarbij modellen voor het bepalen van het verloop aan kwaliteit voor verschillende producten zoals aardbeien en avocado’s.

Deze data geeft zeer actuele en precieze informatie over de versheid en de houdbaarheid van de producten. Daardoor is het mogelijk om te bepalen wat nog wel houdbaar is en wat niet en zo voedselverliezen tegen te gaan.

De sensor heeft de naam ‘Pasteur Sensor Tag’ meegekregen en is ontwikkeld in het kader van het project Pasteur van Catrene. Catrene is een cluster van de Europese ICT industrie, dat innovatieve R&D-projecten op het gebied van de nano-elektronica in Europa ondersteunt.

De Pasteur Sensor Tag heeft al een eerste prijs gewonnen: de Food Valley Award 2013. De sensor is nu klaar voor introductie in de retail.

Het volgende doel is het geschikt maken van de sensor voor gebruik door particulieren zodat deze ook voortaan precies weten hoe lang hun producten nog houdbaar zijn.


(Lydia Heida)