• 26/11/2013

Stora Enso en Volvo Cars Gent worden tegen 2016 verbonden via warmtenet

Stora Enso heeft plannen voor aanleg van een 4 kilometer lang 'warmtenet' tussen eigen site en die van Volvo Cars Gent. Dat moet fossiele warmte bij de autobouwer grotendeels vervangen.

Trefwoorden: #core, #districtverwarming, #eandis, #energie, #stora enso, #techniek, #volvo, #warmtenet, #wkk

Lees verder

Nieuws

( Foto: Core )

ENGINEERINGNET.BE - Stora Enso in Langerbrugge beschikt in zijn papierfabriek over een bio-WKK waar jaarlijks 300.000 ton biomassa en -afval wordt omgezet in elektriciteit en proceswarmte.

In de toekomst wil de papierproducent een ondergronds warmtenet aanleggen dat in verbinding zal staan met het nabijgelegen Volvo Cars Gent om de gerecupereerde thermische procesenergie van zijn WKK daar te laten afnemen door de autoconstructeur.

Beide partijen voerden in dat verband de afgelopen tijd naar verluidt al verregaande gesprekken. Met succes, zo blijkt nu: de Vlaamse regering liet deze week weten een 'strategische ecologiepremie' van 2 miljoen euro voor het project toe te kennen aan Stora Enso. Dat zal in zijn totaliteit 6 miljoen kosten.

Vandaag wordt de proceswarmte bij Volvo Cars Gent voor het drogen van de wagens in de spuitfabriek namelijk nog geleverd door aardgasgestookte heetwaterketels. In de toekomst moet dat 'duurzamer' worden.

Door de koppeling wordt op jaarbasis naar schatting een absolute besparing van primaire energie gerealiseerd (equivalent van het verwarmen van 5.000 woningen), en anderzijds een absolute reductie van 15.000 ton CO2-emissies/jaar. Dat betekent dat een groot deel van de fossiele warmte die vandaag bij Volvo Cars Gent wordt verbruikt, vervangen kan worden door de groene variant.

Het warmtenet zal 4 km lang zijn - 2 km heen en 2 km terug - waarvan 25% onder het Zeekanaal Gent-Terneuzen, en zal een capaciteit hebben van 25MW. Volgens de huidige planning zal de eerste warmte uitgewisseld worden in 2016.

Warmtenetten – ook wel districtverwarming genoemd – loopt de afgelopen jaren opnieuw in de kijker. Bijvoorbeeld Eandis heeft eveneens plannen in die richting. Het lanceerde in mei 2013 nog een oproep naar technische leveranciers en contractanten om systemen en diensten voor het opzetten van zo'n distributienetwerk te leveren (intussen afgesloten oproep).

En eerder toonde de studentencoöperatie CORE uit Leuven via een studie aan dat districtverwarming voor de stad Eeklo een haalbare kaart zou zijn. Daar zou de afvalverbrandingsinstallatie van IVM als bron kunnen fungeren. Opdrachtgevers van de studie waren toen de stad Eeklo, IVM, Veneco, Ecopower en REScoop. Wat bewijst dat de materie leeft in technische middens.


(Bert Belmans)