• 28/11/2013

Transformatie Gentse Taminco tot duurzaam chemiebedrijf kost 60 miljoen

Taminco in Gent werkt aan transformatie tot duurzaam chemische bedrijf en plant voor 60 miljoen aan bijkomende investeringen. Een traject voorbereid via de FISCH-kennishub.

Trefwoorden: #Alkyalamine, #chemie, #duurzaam, #economie, #investering, #onderzoek, #taminco, #techniek, #ucb

Lees verder

Nieuws

( Foto: Taminco )

ENGINEERINGNET.BE - Taminco in de Gentse haven is een onderneming die behoort tot de gelijknamige chemiegroep die in 2003 werd opgericht als afsplitsing van UCB.

Het bedrijf produceert alkylamines en derivaten ervan. Alkyalamines worden door de afnemers gebruikt in de aanmaak van alledaagse producten, voornamelijk bestemd voor de landbouw, de waterbehandeling, persoonlijke en huishoudelijke verzorging, dierenvoeding en energie.

Het bedrijf heeft plannen voor een grote investering in zijn transformatie naar duurzame chemie. Het gaat in totaal naar verluid tom 60 miljoen euro. Dat gaat gepaard met een aangepast opleidingstraject, goed voor zowat 5,2 miljoen euro, dat voor 725.000 euro wordt betoelaagd door de Vlaamse regering.

De plant in Gent – waar 360 van de in totaal 800 werknemers werken – is de grootste vestiging van de groep, en het is ook de enige met O&O-activiteiten.

De omvorming in kwestie is voorbereid via onderzoek in het kader van FISCH - de Vlaamse kennishub voor duurzame chemie.

Deze 'Flanders Innovation Hub for Sustainable Chemistry' staat te boek als het eerste chemie-kenniscentrum in Europa dat 'duurzaamheid' als belangrijkste criterium neemt voor het beoordelen en realiseren van projecten.

De vzw werd door de Vlaamse regering recentelijk erkend als lichte structuur (Competentiepool) voor duurzame chemie, wat een basiswerking van maximaal 6 personeelsleden en een cofinanciering van minimaal 20% door de industrie impliceert.

De Vlaamse chemische industrie heeft zich reeds geëngageerd om deze cofinanciering te dragen gedurende de komende 4 jaar.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Taminco is wereldwijd de grootste producent van alkylamine en alkylamine-derivaten. De producten van het bedrijf worden gebruikt in de vervaardiging van een uitgebreide reeks producten voor de landbouw, waterzuivering, persoonlijke hygiëne, huishoudelijke reiniging, dierenvoeding en de eindmarkt van olie en gas. Ze bieden deze goederen een brede reeks aanvullende kenmerken die nodig zijn voor een optimale prestatie. Het bedrijf stelt momenteel ongeveer 800 mensen te werken en is actief in 19 landen, met zeven fabrieken in de Verenigde Staten, Europa en Azië.